Nätbedragaren ”Sofia” från ”Italien”
— Hej jag har dåliga nyheter för dej…

Posted by Erik SM7DZV on 16 juli, 2021 in Nyheter |

Bitcoin Anonymity.
Illustration: Helperdz, Creative Commons.

”Hej, jag har dåliga nyheter för dig. För några månader sedan fick jag tillgång till de enheter som du använder för att surfa på webben.”

Det var ett av mejlen till redaktionen i morse. Mejl med samma innebörd förekommer regelbundet.

Den som får ett liknande mejl gör klokt i att skicka det till polisen.  Kom ihåg att också kopiera mejlets källkod och bifoga den i anmälan. Radera därefter mejlet.

Mängder av skrämsel— och utpressningsmejl
Mängder av utpressningsmejl skickas kontinuerligt via Internet till slumpvisa mottagare. Eftersom internetbedrägerierna inte upphör kan det inte tolkas på annat sätt än att verksamheten lönar sig — en och annan mottagare skräms tydligen av hotelserna och betalar annars skulle inte metoden leva vidare.

 

Alla har samma disposition
Skrämselmejlens disposition följer ett och samma mönster: Nätfiskeproducenterna utgår från att mottagarnas primära användning av nätet är av ljusskygg sexuell natur, samt att mottagarna är dumma, okunniga och lättskrämda. Den som överväger motåtgärder hotas dessutom med repressalier som omedelbart ska sättas in mot den som sätter sig till motvärn: Då väntar farväl till släkt och vänner.

”Sofias” fantasier ledde till polisanmälan
”Sofia Curry” från ”Italien” räknade fel. ”Hennes” fantasier skrämmer inte. De resulterade inte i bitcoin utan i polisanmälan.

Polisen: ”Anmäl alltid försök till nätbrottslighet”
– Vi rekommenderar alla som utsätts för försök till nätbedrägeriet att göra polisanmälan. Det kan vara svårt att lagsöka bedragare som ofta finns utomlands, men vi lägger hela tiden pussel. Ju mer information vi får in desto större är chansen att vi kan hitta och sätta fast gärningsmännen, säger Stefan Marcopoulos vid Polisens nationella mediecenter.

”Italienska Sofias” hotelser:
Här är hotelserna som ”italienska Sofia” försökte skrämmas med:

”Hej jag har dåliga nyheter”
”Hej, jag har dåliga nyheter för dig. För några månader sedan fick jag tillgång till de enheter som du använder för att surfa på webben.”

Det är inledningen av ett mejl som idag förorenade min e-postbrevlåda. Avsändaren ”presenterar” sig som Sofia Curry och mejlet skulle, av den angivna toppdomänen att döma, kunnat ha skickats från Italien.

”Sofia” framställer sig som superexpert på IT-teknik och ger sken av att kunna forcera alla tänkbara sorter av säkerhetsprogram för datorer. Fortsättningen lyder:

”Du gillar verkligen att besöka porrsidor”
När jag samlade in information om dig upptäckte jag att du är ett stort fan av vuxenwebbplatser med mera. Du gillar verkligen att besöka porrsidor och titta på spännande videor samtidigt som du har väldigt roligt. Jag lyckades spela in några av dina snuskiga scener och redigerade några videor som visar hur du onanerar och når orgasm. Om du har några tvivel kan jag göra några få klick och alla dina videor kommer att vara tillgängliga för dina vänner, kollegor och släktingar. Jag har heller inga problem med att göra dem tillgängliga för allmänheten på nätet. Jag kan också avslöja all din personliga information för allmänheten.

”Jag kan förstöra ditt rykte för alltid”
Jag kan förstöra ditt rykte för alltid. Jag tror att du verkligen inte vill att det ska hända, med tanke på de videor du gillar att titta på (du vet precis vad jag menar), skulle det leda till en verklig katastrof för dig.

”Sofia” är emellertid omtänksam, och ger mej en möjlighet att rädda mitt ansikte: ”

”Låt oss lösa det så här: du överför 9544 Svenska kronor till mig (i bitcoin-ekvivalenter enligt växelkursen vid tidpunkten för överföringen), och så snart överföringen är mottagen tar jag bort all denna smuts på en gång. Efter det kommer vi att glömma varandra. Min Bitcoin-plånbok för betalning: [koden raderad av redaktionen]. ”Sofia” fortsätter:

Försöker lära dej köpa bitcoin
”Om du inte vet hur man köper och överför Bitcoin kan du använda vilken modern sökmotor som helst. Jag ger dig 50 timmar (mer än två dagar) för att betala. Jag har ett meddelande om att jag läser detta e-postmeddelande, och timern kommer att utlösas när du ser detta e-postmeddelande. Jag lovar också att deaktivera och ta bort all skadlig kod från dina enheter. Det är en rättvis affär och priset är ganska lågt med tanke på att jag har kollat din profil och trafik ett tag nu.

Försök inte…
”Försök inte att svara mig. Det är meningslöst (avsändaradressen genereras automatiskt). Det är meningslöst att lämna in ett klagomål någonstans eftersom det inte går att spåra detta e-postmeddelande och inte heller min Bitcoin-adress. Jag gör inga misstag. Om jag upptäcker att du har delat det här meddelandet med någon annan kommer videon att delas omedelbart. Jag kommer att förstöra ditt rykte permanent och alla dina uppgifter kommer att bli offentliga. Bästa hälsningar!

Sammanfattning: Gör polisanmälan
Innehållet i denna typ av mejl är ett fjantigt hopkok av ”Sofias” och hennes gelikars perversa fantasier och fördomar. Mejlen skickas till tusentals e-postadresser i förhoppning om att någon av mottagarna ska känna sig träffad, bli rädd och betala. Den som får ett liknande mejl bör göra polisanmälan. Bifoga mejlet till anmälan och kom ihåg att kopiera och bifoga mejlets källkod. Radera därefter mejlet.

Erik SM7DZV

Länk:
Wikipedia: Bitcoin

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com