”Tusentals båtar
har nödknapp till ingen nytta”

Bristen på tillstånd för VHF-radio gör att mer än 90 000 av de fritidsbåtar som har modern VHF-radio inte kan utnyttja det digitala nödradiosystemet DSC.
Segelbåten på bilden har ingen anknytning till texten i artikeln.
FOTO © Erik SM7DZV
Om säkerhet till sjöss handlar en artikel i dagens Göteborgs-Posten.
På moderna VHF-radioapparater finns en knapp för digitalt nödanrop, DSC. När knappen trycks in skickas en nödsignal till en räddningscentral, där räddningsledaren ser båttyp, namn på båt och dess position.
Systemet finns i 118 000 fritidsbåtar men bara mellan 20 och 25 procent av dem fungerar. Det beror på att tre fjärdedelar av innehavarna inte har skaffat VHF-tillstånd.
Transportstyrelsen har i en båtlivsundersökning räknat fram att det finns cirka 800 000 fritidsbåtar i Sverige. Efter Estoniaolyckan skapades ett digitalt system som utnyttjar GPS och VHF-radio: Digital Selective Calling, DSC.
MMSI-nummer krävs
”Haken är bara att för att knappen ska fungera krävs ett MMSI-nummer som berättar vilken båt det är som är i sjönöd och för att få ett sådant krävs radiotillstånd”, skriver GP.
Utan MMSI-nummer — inget nödanrop
För att livlinan ska fungera krävs ett MMSI-nummer som är kopplat till radiotillståndet. Bara omkring 26 000 fritidsbåtar har sådant tillstånd. Det är därför risk att många fritidsbåtar seglar omkring i tron att man har ett säkert system för nödanrop om man skulle hamna i sjönöd. Men utan radiotillstånd och MMSI-nummer kommer inget nödanrop iväg.
Länkar:
Göteborgsposten (2021-07-19): Tusentals båtar har nödknapp till ingen nytta
PTS: Båtradio – Ansöka om tillstånd för VHF-radio
Wikipedia: MMSI