Om fritidsbåtarnas brist på MMSI-nummer:
”Säljare av VHF-utrustning borde vara
skyldiga att informera om vad som gäller”

Posted by Erik SM7DZV on 27 juli, 2021 in Kommenterad nyhet, Läsarkommentar |
Uppdaterat 2021-07-28 klockan 10.00.

”Den som säljer VHF-utrustning till fritidsbåtar borde vara skyldig att informera om vad som gäller. Det borde också ingå i utbildningen för VHF-certifikat, säger Peter Lindquist, idag pensionär men med lång yrkeserfarenhet av sjöräddning.

FOTO © Erik SM7DZV

Peter Lindquist SM7GXQ kommenterar bristen på MMSI-nummer bland fritidsbåtar. 
FOTO © Erik SM7DZV

För en dryg vecka sedan rapporterade vår nättidning om att det endast är en fjärdedel av fritidsbåtar med moderna VHF-apparater som det kan larma sjäräddningen i händelse av en olycka (länk).

Orsaken kan vara att personer som köpt radiostationer till sina båtar inte vet att det krävs ett MMSI-nummer för att Sjöräddningen ska kunna identifiera den som larmar. MMSI-numret erhålls i samband med att man söker VHF-tillstånd från PTS.

Peter Lindquists syn på situationen
Jag kan tycka det är lite märkligt, om de som säljer dessa utrustningar inte upplyser innehavarna om vad som gäller, kommenterar Peter Lindquist. Kan det dessutom vara så att många inte ens söker tillstånd hos PTS? Vad jag vet kostar det inget extra om man ihop med sitt tillstånd vill ha ett MMSI-nummer.

Peter Lindquist SM7GXQ, är idag pensionär med 36 års erfarenhet av arbete inom fartygsrelaterad radiokommunikation. Peter arbetade 31 år vid Göteborg Radio och därefter fem år, fram till pensioneringen, vid Sjöfartsverket i Norrköping.

Peter har kommenterat artikeln, som beskriver hur en stor majoriteten av båtägare troligen seglar i den felaktiga tron att nödknappen på VHF-stationen är en säker förbindelse till Sjöräddningen. Peter menar att de som säljer radioutrusning till fritidsbåtar borde vara skyldiga att upplysa köparna om vad som gäller.

Läs Peters kommentar:

 

MMSI-numret innehåller båtens identitet,
position och ägarens kontaktuppgifter
Ett MMSI-nummer är den identitet som sänds av radion. Har man GPS kopplad, sänds även båtens position ut. Med hjälp av de registeruppgifter som behöver finnas på JRCC, ser man vilken båt det är. Och har man fyllt i kontaktuppgifter kan ägaren kontaktas. Detta hjälper även till att avvärja eventuella oavsiktliga larm. Om man inte programmerat in ett giltigt MMSI-nummer så kan det hända att det nummer som sänds ut är 123456789, 222222222. I värsta fall funkar inte sändningen alls på grund av att nummer saknas.

Tillstånd krävs
Tillstånd krävs för att använda sin VHF. Abonnemang hos SDJ krävs för att ringa samtal. För att inneha en radio krävs idag inget tillstånd, och för nödtrafik gäller ingen lag. Men för att en nödställd skall gå att identifiera, krävs att radion är programmerad med ett MMSI-nummer – som också behöver vara känd av JRCC.

Strul med GDPR
Under min tid där så fick vi dessa uppgifter direkt från PTS. I samma veva som jag gick i pension, så vet jag att det var lite strul med överföringen från PTS – då på grund av GDPR. Oavsett så finns det en blankett att skicka in till JRCC med sina kontaktuppgifter (jag kollade denna på SjöV webb och det är faktiskt samma blankett som jag tillverkade för många år sedan!).

Ingen info vid köp av radio från utlandet
Som sagt, vore bra att alla som säljer radio skickar med JRCCs blankett. ”På min tid” vet jag att vi bearbetade alla säljare i Sverige med detta budskap. Om blanketten inte länge delas ut, eller om PTS inte längre upplyser de som söker tillstånd om nödvändigheten av detta – det vet jag inte idag. Beställer man sin radio på nätet, från utlandet, så får man förstås inte denna information.

Borde ingå i utbildning för VHF-certifikat
De som håller utbildning för VHF-certifikat (ja ett sådant behöver man också) borde ju också utbilda i detta. Är kunskapsnivån om detta verkligen så låg? Eller kan det vara så att många köpare kanske inte förstår, eller inte tycker om att bli registrerad?

Det ligger ju i innehavarens intresse att kunna identifieras och kontaktas.

Slut citat,

Erik SM7DZV

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com