Skilj tilldelningen av MMSI-nummer
från PTS krav på intäkter för VHF-tillstånd

Posted by Erik SM7DZV on 29 juli, 2021 in Kommenterad nyhet |
Uppdaterat 2021-07-29.

En stor majoritet av fritidsbåtar saknar MMSI-nummer och kan därför inte utnyttja VHF-radions nödknapp. Problemets kärna är konflikten mellan samhällets uttalade försök att begränsa omfattning och verkan av sjöolyckor och Post och Telestyrelsens försök att förstärka sin egen kassa genom fler inbetalda avgifter för VHF-tillstånd.

Den administrativa kopplingen av MMSI-numret till VHF-tillståndet spolierar samhällets ambition om säkra och enkla nödanrop från fritidsbåtar. På toppen av problemet kan komma informationsbrister, men dessa torde vara av underordnad betydelse.

Det krävs inget VHF-tillstånd
för att få sända ett nödanrop

Eftersom säkerhetssystemet skapades för att förebygga sjöolyckor, synes det uppenbart att tilldelningen av  MMSI-nummer behöver skiljas från kravet på VHF-tillstånd. Det krävs inget VHF-tillstånd för att äga en VHF-radio, för att lyssna på sjörapporten eller för att sända ett nödanrop.

Därför bör tilldelningen av MMSI-nummer snarast undantas från Post- och Telestyrelsens, PTS, intäktsjakt. Kopplingen mellan tilldelningen av MMSI-nummer och PTS utfärdande av VHF-tillstånd är ett byråkratimisslyckande som utan dröjsmål behöver åtgärdas.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com