Konsten att stämma av en antenn
med en gammal skruvdragare

Posted by Erik SM7DZV on 3 augusti, 2021 in Nyheter |

På bilden till vänster sitter Stefan i shacket och styr med skruvdragaren blocket, som drar antenntråden längs masten. Drivenheten till skruvdragaren ligger vid mastfoten och drar taljan med antenntråden via en kuggväxel längs masten. Frekvensomfång 10 – 50 MHz. Avstämt och klart på 6 till 30 m på några sekunder efter lite övning.
FOTO: Göran SM0DMY.

Alla som håller på med radio vet att det vimlar av mer eller mindre innovativa antennkonstruktioner på nätet och den ena efter den andra boken ges ut i ämnet. För att inte tala om alla som säljs till ibland hutlösa priser och som inte alltid är så lätta att stämma av som det står i annonserna. En multibandsvertikal kan kosta upp mot tio tusen riksdaler.

Här får Amatörradionyheternas läsare ett smakprov på en genial konstruktion av en multibandare för HF som den händige kan tillverka själv med hjälp av en mast, några block och taljor. Och en gammal skruvdragare eller borrmaskin! Baserat på vad man har liggande, till ett pris från några hundralappar till en eller annan tusenlapp.

Bakom konstruktionen står en av Ölands Radioamatörers många kluriga medlemmar, Stefan SMØVNZ, som på bilderna högst upp ger ett litet smakprov på hur antennen ser ut och stäms av.

 

Till vänster på bilden sitter Stefan i shacket och styr blocket, som drar antenntråden längs masten, från skruvdragaren. Drivenheten till skruvdragaren ligger vid mastfoten och drar taljan med antenntråden via en kuggväxel längs masten. Hur stort frekvensomfång man kan stämma av beror naturligtvis på mastens längd. Stefans mast är ca 8 m och klarar därmed 10 – 50 MHz. Avstämt och klart på 6 till 30 m på några sekunder efter lite övning. Voila!

Antennens anpassning
Grafiken nedan visar hur antennen kan anpassas för olika band. Klicka på bilden för att den i större skala. Röd kurva visar SWR, grön kurva visar impedans (skala till höger) och den blå kurvan visar return loss (dB)

Göran SM7DMY

10 MHz.

 

14 MHz.

 

18 MHz.

 

21 MHz.

 

24 MHz.

 

28 MHz.

 

50 MHz.

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com