Septembers nyhetsbrev från Radiomuseet
— Om när rundradion kom till Göteborg

Posted by Erik SM7DZV on 28 augusti, 2021 in Nyheter |

När rundradion kom till Göteborg.
Klicka på bilden för att ladda ned och läsa Radiomuseets nyhetsbrev
nummer 152, september 2021.

Septemberupplagan av Radiomuseets nyhetsbrev finns nu tillgänglig, och sin vana trogen tillhandahåller redaktören Lars Lindskog ett antal mycket intressanta artiklar. Den första av dessa handlar om när rundradion kom till Göteborg.

Här finns Radiokultur för alla sedan 1920 samt, bland mycket annat, information om kulturarvsdagen den 12 september och om det kommande kvartalsmötet den 18 september då professor emeritus Martin Björkman kommer att tala om bullret i vår omgivning — om hur det påverkar oss och hur det kan mätas.

Här finns också en sida som kan antas vara av stort intresse för alla radionördar: Sevärda youtubefilmer från Radiomuseet, tillgängliggjorda på nätet av Viktor Ohlsson.

När rundradion kom till Göteborg
Artikeln om hur rundradion kom till Göteborg förtjänar ett särskilt omnämnande. Här finns också bevarad dokumentation som den intresserade kan ladda ned från nätet:

I början av 1920-talet förekom det flera försökssändningar med rundradio till allmänheten i Göteborg. Bland andra gjordes rundradioförsök från Televerket via Göteborgs kustradiostation vid Nya Varvet samt från Eliassons Laboratorium på Vallgatan 8. Under utställningsåret 1923 sände Eliasson ut radioprogram, som bl. a. kunde avlyssnas i ett hus inom utställningsområdet mot erläggande av 1 krona i inträde.

År 1924 bestämde sig Karl G. Eliasson att tillsammans med Göteborgs Radioklubb starta regelbundna, annonserade rundradiosändningar till allmänheten från sitt laboratorium på Vallgatan 8. Det handlade om ett par timmars kvällssändningar under tisdagar, fredagar och söndagar.

Klicka här för att ladda ned nyhetsbrevet.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com