Solutbrott i morse — Jordmagnetiska
störningar att vänta kommande vecka

Posted by Erik SM7DZV on 28 augusti, 2021 in Nyheter |

Bild av solutbrottet i morse, den 28 augusti 2021. Som framgår av diagrammet till höger påverkades hela kortvågsbandet.
Källa NOAA Radio Communications Dashboard.

Under de senaste dagarna har solens aktivitet ökat. Ett stort koronahål pekar nu rakt mot jorden. I går, 27 augusti, producerade region 2859 en flare vilken ledde till ett massautkast som riskerar att nå jorden, troligtvis i början av nästa vecka.

I morse vid sextiden (UTC) inträffade en flare av M-storlek, vilken ledde till kraftig ökning av D-skiktets dämpning av kortvågssignalerna i den solbelysta delen av jorden. Se illustration. Källa NOAA: Radio Communications Dashboard.

 

Massautkast — Solplasma kastas ut i rymden
Massautkast består av solplasma som slungas ut i rymden och vanligen når jorden fyra till fem dagar efter solutbrottet. Den normala effekten av massautkast är störningar i det jordmagnetiska fältet, vilket försämrar förutsättningarna för radiotrafik, framför allt på kortvågsbandets högre frekvenser.

Flare — UV-och röntgenstrålning som når oss med ljusets hastighet
En flare består av röntgen- och UV-strålning, som når jorden med ljusets hastighet, cirka åtta minuter efter utbrottet. En flare dämpar signalerna, framför allt i den låga delen av kortvågsspektrumet.

Radiooperatörens val
När jorden påverkas av ett massautkast gör radiooperatören rätt när hen försöker hitta ett lägre frekvensband som går att trafikera. Vid påverkan av en flare gäller det motsatta förhållandet.

Erik SM7DZV

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com