NOMIRA-ringen 50 år — SK50NOM sänder
från Sunnerbogården kommande veckoslut

Posted by Erik SM7DZV on 2 september, 2021 in Nyheter |

Gruppbild från Nomira-meetinget i Jönköping 2016.
FOTO © LA8COA Kjetil.
Klicka på bilden för tillbakablick.

Klicka på logotypen för länk till Nomiras hemsida.

För de som brukar logga in på 3623 kHz anordnar NOMIRA under helgen 3-5 september en träff på Sunnerbogården, strax söder om Ljungby. 50-årsJubileet uppmärksammas under kommande veckoslut med specialsignalen SK50NOM, och den anropssignalen kommer att användas även en tid framöver.

Varje dag klockan 07.30 möts en grupp radioamatörer på frekvensen 3623 kHz till en stund av gemenskap och information. Den frekvensen har funnits med sedan starten den 6 oktober 1971 men då var klockslaget 06.23 UTC. Nu är det dags att fira!

Missionärer gav DX-kontakter
Det var LA8XN, Steinar i Halden som för femtio år sedan tog initiativet till den gemenskap som fick namnet NOMIRA ( Nordic Mission Radio Amateurs). Hans tanke var att medverka till att missionsarbetare från Norge skulle få kontakt med hemlandet genom kortvågsradio. Genom att utbilda och hjälpa missionärerna till en amatörradiolicens, samt att förse dem med utrustning för kortvågsförbindelse, gavs möjligheten till radiokontakt med Sydamerika och Afrika.

Deltagare i Nomirafesten vid Haldens Fästning 1975.

”Irsta- Bengt” blev den förste svensken.
Svenska radioamatörer inspirerades att ge samma möjligheter för svenska missionsarbetare. Det var SM5IB ”Irsta-Bengt” som blev den som först tände på idéen, och upptäckte då att det fanns svenska radioamatörer från olika kyrkosamfund som arbetade i missionens tjänst i flera länder. Det blev som ”ringar på vattnet”, och så föddes tanken på att samlas till en ”nordisk frekvens” för att mötas till gemenskap med ”mission” som gemensam nämnare. 6.23 ett ”nyckelord”

Idag är radiokommunikation med missionsarbetare inte aktuellt, mobiltelefonen har tagit över. Men behovet av att mötas på 3623 kHz har inte blivit mindre. Numera kan det vara upp till 20-talet svenska och norska radioamatörer som är QRV på frekvensen. Inte bara klockan 7.30 utan också kl 18.23 (6.23 på eftermiddagen.) För en NOMIRA-vän är det inte bara 73 som gäller, utan också 6.23. Ett hälsningsord från Nya Testamentet, Efesierbrevet kapitel 6 vers 23.

NOMIRA-festivaler i Norge och Sverige
Under årens lopp har NOMIRA-vänner samlats till weekend-träffar på olika platser i Norge och Sverige. Då har man mött radiovänner vars röster varit välbekanta, men vars ansikten varit okända. Familjerna möttes och vänskapsbanden stärktes.

Text: SM7BUA Mats
Foto: LA8XN Steinar

 

Länk till mer information:
NOMIRA : Hemsida på nätet.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com