NOMIRA-ringen firade 50 år
Aktiverade SK50NOM i Sunnerbo-meeting

Posted by Erik SM7DZV on 11 september, 2021 in Nyheter |

LA4AP, Morten operatör vid SK50NOM
FOTO: Mats SM7BUA

SK50NOM är specialcallet som aktiverades från Sunnerbogården när NOMIRA-ringen för någon vecka sedan firade sina 50 år. Ett trettiotal personer deltog i firandet, 20 med amatörradiocall resten var medföljande XYLs. Ett strålande väder under helgen gjorde firandet ännu festligare.

Upprinnelsen av NOMIRA-ringen i början av 1970-talet var behovet av radiokommunikation för norska och svenska missionsarbetare i Sydamerika och Afrika. Flera av deltagarna på NOMIRA-träffen på Sunnerbogården var under 1970-80 talen aktiva på amatörradio från bl.a. Tanzania, Rwanda och Ecuador, och de kunde berätta om betydelsen av NOMIRA-kontakterna med Sverige. Mycket bildmaterial har samlats under åren och blev till en NOMIRA-rapsodi via videokanon.

Antenner i centrum
Det var riktigt högtidligt när man på fredagseftermiddagen för första gången ”gick i luften” med callet SK50NOM. Stationen var en IC 7300 och 80 meters-dipolen innebar fina signaler från Sverige och Norge. Under helgen kördes också trafik med en ändmatad longwire, konstruerad av Roger SM7JRZ. Intresset var stort för att få pröva att få upp en antenn med kastlod, ett konststycke som lärdes ut av Mats SM7BUA. En ”magnetisk loop” rönte stort intresse och SM7JRZ berättade gärna om konstruktionen.

 

Gruppbild av deltagarna utanför Sunnerbogården.

SM7JRZ Roger, t.h. beskriver sin magnetiska loop. Fr.v. SM0KFR Ulf, SM6LRD Roland, SM1UBE Inge, SM7NDX Jan. Skymd bakom Roger SM6SMY Per-Olof.

När rösten får ett ansikte
Som alltid blev NOMIRA-träffen ett intressant möte med vänner som man bara hört rösten av. Det fanns gott om tid under dagarna att få möjlighet att lära känna varandra lite mer personligt. Man räknar med att ett 70-tal radioamatörer i Sverige och Norge under de senare åren mer eller mindre aktivt är QRV vid de två tillfällen som NOMIRA-ringen dagligen möts på 3623 kHz. På morgonen kl 7.30 och kvällstid 18.23. Alla är välkomna att ”logga in” på ringen, inte bara de som brukar finnas där.

NOMIRAs ”Jubileumsdiplom”
Ett specialdiplom för att fira de 50 åren är nu möjligt att få, genom att köra 10 ”NOMIRA-stationer” samt specialsignalen SK50NOM. Lättast är att lyssna på 3623kHz mellan 10.00-11.00 eller 15.00-16.00 då NOMIRA-vänner uppmanas att vara aktiva på SSB. För CW kontakter är det frekvensen 3523 kHz som gäller. För mer info kontakta Mats SM7BUA via email.

Text och Foto: Mats SM7BUA
Klicka på bilderna för större format.
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com