Länsmuseets historiska temanummer
om radions ankomst till Västerbotten

Posted by Erik SM7DZV on 13 september, 2021 in Nyheter |

Omslagsbild till länsmuseets temanummer år 1995 om, om radions ankomst till Västerbotten.

För 26 år sedan producerade Västerbottens Museum ett temanummer om radions ankomst till länet. Här ges inledningsvis en lägesbild av hur affärerna sålde kristallmottagare för att människorna skulle kunna lyssna på den lokala radiostationen i Umeå:

Folk köade i affärerna för att få sina kristallmottagare, med oftast åtföljande kondensatorsnöre , som man kopplade i vägguttaget och på så sätt utnyttjade elnätet som antenn.”

Kvartalstidskrift från 1920 till 2014
Västerbottens museum producerade under åren 1920 till och med 2014 kvartalstidskriften Västerbotten för Västerbottens läns hembygdsförbund. Nummer ett 1995, Radiominnen, ägnades så gott som helt åt västerbottnisk radio. I det omfattande collaget av radioröster 1961 – 1994, återfinns bland kända radioröster namn som Gudrun Granåsen och Fredrik Burgman. Den senare odödliggjorde konsumparkeringen i Holmsund, som han gav namnet Himmelska Fridens Torg, och blev känd för sin ständiga kamp för bättre väg mellan Umeå och Holmsund.

Himmelska Fridens Torg 2021.
FOTO: Erik SM7DZV

Bilderna i skriften kommer från museums eget arkiv, från Skellefteå museum, radions arkiv, Västerbottens Folkblad och från privatpersoner. I samband med publiceringen av temanumret om radion i Västerbotten genomförde museet också en liten utställning om hur radion erövrade länet.

Radiopirater och lokala radioklubbar
I museets temanummer om radions ankomst till länet finns också ett avsnitt om Svarte Petter, en piratstation som sände från en ladugård i Lomsjö och som engagerade både Televerket och sensationsjagande kvällstidningar. Här finns också artiklar om personer som ägnade sig åt att lyssna på rundradiostationer. DX-klubbar startades på många orter i Västerbotten. Med på bild finns också Sven Elfving från Örnsköldsvik, drivande kraft i den ortens mycket aktiva radioklubb Polar Bears Radio Club. Avsnitten om DX-lyssning återfinns på sidorna 65 – 68.

 

Temanumrets innehållsförteckning.
Klicka på bilden för att ladda ned skriften om radions utveckling i Västerbotten.

 

Faktaruta: Tidskriften Västerbotten
Västerbotten har producerats av museet för Västerbottens läns hembygdsförbund. Den utkom första gången 1920 och lades ner efter 2014 års sista häfte. Skriften behandlar västerbottnisk kulturhistoria i ett brett perspektiv; natur och kultur, fritid och arbete, vardag och fest – från förr och från nyss. Fram till och med 1968 i form av en årsbok, därefter med fyra häften per år, som vid årets slut bundits in som årsbok.

Samtliga årsböcker och häften finns att läsa digitalt, en del finns också fortfarande i pappersoriginal att köpa i museibutiken. Följ länkarna till höger.

Tack
Lennart SA5MMM gjorde djupdykningen i de historiska arkiven. Redaktonen tackar för sin egen och å läsarnas vägnar för det intressanta tipset.

Länkar
Västerbottens Museum (1995): Västerbotten 1995 #1.
Västerbottens museum: Tidskriften Västerbotten
Amatörradionyheterna (2017-10-18): Radiorösten som döpte och odödliggjorde Himmelska Fridens Torg i Holmsund
Amatörradionyheterna (2018-12-02): Dokumentär om radiopiraten Svarte Petter från Lomsjö
Amatörradionyheterna (2020-11-05): Polar Bears Radio Club — en aktiv radioklubb med stor verksamhet och höga ambitioner

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com