Ny chans rosta av dina telegrafikunskaper
SK7RN återstartar CW-träningen 11 oktober

Posted by Erik SM7DZV on 28 september, 2021 in Nyheter |

Telegrafnycklar: Fr.v. Kent Sideswiper, Vibroplex Iambic och Öller rak nyckel.
FOTO Erik SM7DZV.

Mats SM7BUA.

Erik SM7DZV.

Den 11 oktober, fortsätter Ölands Radioamatörer avrostningen av telegrafister. Alla som en gång lärt sig telegrafi kan vara med. Höstens omgång kommer att pågå till mitten av december.

Innan kursen startar kommer anmälda deltagare att inbjudas till ett informationsmöte på nätet för att träffa handledare och övriga medhjälpare.

Ska ge ny chans komma ut på CW-banden igen
Syftet med avrostningskursen är detsamma som vid tidigare tillfällen: att varje radioamatörer som någon gång för länge sedan lagt ner tid och arbete på lära sig telegrafi ska ges en chans att komma tillbaka på banden igen.

Trafik— och mottagningsträning
Upplägget blir samma som under våren med två kurskvällar i veckan, trafikexempel och trafikträning med Erik SM7DZV på måndagar och mottagningsträning med tecken, ord, förkortningar och liknande, med Mats SM7BUA på torsdagar.

Anmäl senast 6 oktober
Skicka ett mejl till kursledarna senast den 6 oktober för att anmäla att du vill delta. Klicka här.

 

Utbildning On-the-Air
Liksom tidigare gånger genomförs kursen on the air. Erik kommer att sända från Böda på norra Öland och Mats kommer att finnas i Bankeryd vid Vättern. De frekvenser som planeras är 3523 kHz för måndagarnas trafikträningar och 3630 kHz för torsdagarnas mottagningsträningar. Övningarna beräknas starta klockan 15.30 CET och pågå under en timme.

Antagningskrav: Hög motivation och uthållighet
Det krävs inga mytiska övernaturliga förmågor för att lära sig telegrafi. Det som krävs är motivation, idogt arbete och uthållighet. Du som en gång klarat ett telegrafiprov, i hur låg takt som helst, har visat att du klarar av det som behövs. (Men kom för all del ihåg att telegrafikunskaper inte är något som den late kan köpa till extrapris på IKEA.)

Lokala motstationer
Vi kommer också, precis som under vårterminen, att ta hjälp av duktiga telegrafister på olika hålla i landet för att få motstationer som kan rycka in när konditionerna inte tillåter dubbelriktad trafik på 80 meter över hela ytan. Stationer som finns i Svealand och Norrland kommer därigenom att erbjudas ”lokala” motstationer med bra hörbarhet.

Lyssna ordentligt och visa hänsyn.
Här som i alla andra telegrafisammanhang gäller det att leva efter SOCWA:s motto: Sänd aldrig fortare än att dina motstationer kan ta emot. Mycket nära den uppmaningen ligger att inte sända fortare än man själv kan ta emot. Den som skulle göra det får garanterat problem under nästa mottagningspass. Det är ingen merit att sända FOF, fort och fel. Sänd lugnt och ordentligt. Var noga med teckenmellanrum och ordmellanrum.

Erik SM7DZV

 

Länk
Amatörradionyheterna (2021-02-08): Idag startar SK7RN:s telegrafiavrostning Anmäl dej för att hinna få vårt kursmaterial

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com