”Magnetloop – kan de va´ nåt…?”

Posted by Erik SM7DZV on 1 oktober, 2021 in Nyheter |

Göran SM7DMY under antenntesten vid Borgholms Slottsruin.
FOTO Göran SM7DMY

När jag nu gått och blivit QRP- och portabelfrälst på gamla dar (se tidigare inlägg), så har jag också börjat intressera mig för antenner lämpliga för ändamålet. De ska givetvis vara lätta att ta med sig, att sätta upp och vara hyfsat effektiva.

En ändmatad som man elegant slänger upp i ett träd med hjälp av ett kastlod är kanske den vanligaste antennen i portabelamatörens ryggsäck. Men om man är på Ölands Alvar och det bara finns några förskrämda enbuskar inom synhåll, vad gör man då? Tja man kan veckla ut en vertikal eller ha med sig t ex en Sotabeammast och spänna upp en inverted V.

Magnetloop — Vad duger en sådan till?
Eller man kan sätta upp en magnetisk loop. Det är en typ av antenn som jag aldrig provat och inte visste mer om än vad man kan hitta på nätet. Så jag bestämde mig för att ta reda på vad en dylik duger till. Sagt och gjort, eftersom resan var nära förestående fanns det inte tid att beställa någon på nätet så jag scannade av marknaden på hemmaplan. Den enda som hade någon på lager just då var Tacticom i Tyresö. Johan, SM0TSC, som var vänlig nog att låna ut sitt enda exemplar till Ölands Radioamatörer och med några snabba instruktioner bar det iväg till hemön.

 

Den antenn som följde med till Öland är en ”Ultralight Magnetic Loop QRP Antenna”, tillverkad av OMØET i Slovakien och kanske den med lägst pris på svenska marknaden. Magnetloopar är ju inte precis gratis och givetvis kan man tillverka en själv, men det är inte helt enkelt och var inget alternativ den här gången eftersom tiden var knapp.

Ryms i en laptopväska.

Ryms i en laptopväska
Tacticoms loop är nästan en meter i diameter men går trots det att klämma ner i en 17 tums laptopväska (se bild). Den har ett fäste med vilket man kan skruva fast den på t ex ett fotostativ (finns hos bl a Kjell & Co för drygt ett par hundralappar). Med det kan man lätt höja och sänka loopen ett par meter från marken.
En magnetloop av den här typen kan man stämma av kontinuerligt från 40 till 10 meter, dvs även mellan amatörbanden, varför den är en utmärkt lyssningsantenn för hela HF bandet.

Jag ska villigt erkänna att jag varit lite misstänksam till magnetloopens effektivitet och avstämningsmöjligheter. Rapporter på nätet är många och skiftande. Men så här i efterhand får jag säga att jag blev både överraskad och lite imponerad. Mer om det i några testresultat nedan.

”Hur stämmer jag av den här”
Första intrycket var ungefär ”hur i herrans namn stämmer jag av den här”. Avstämningen sker med en vridkondensator som är väldigt känslig. Den har en utväxling på 1:3 men det kan ändå handla om millimetrar för att hamna rätt i frekvens och hålla stående vågen på mattan. Det är ingen antenn som man scannar av banden med och tutar och kör. Här gäller det att hitta en lämplig frekvens och försöka hålla sig till den. Perfekt när man t ex rattar in en flora fauna-frekvens och börjar ropa CQ44.. Eller för att köra FT8 digitalmode där man bara har ett par kHz att hålla sig inom. Och som en ren lyssningsantenn är magnetloopen en mycket angenäm bekantskap.

Avstämningstricket
Tricket är att välja en frekvens och sen ratta in kondensatorn till max brus- eller signalnivå. Innan man ställt in det hör man inte mycket. Sen får man kolla stående vågen och efterjustera. Har man en rig med swr-scanner, som i mitt fall en IC-705, så blir avstämningen relativt enkel. Att byta till en helt annan frekvens och stämma av för sändning tog i många fall bara någon minut. Jag ska väl tillägga att jag inte testat med en radio med inbyggd ATU.

Justering av den inre loopen påverkar antennens SWR.

Om man har lite svårt att få ner ståendevågen på någon frekvens så finns det anledning att prova med att justera den inre loopen, som är ansluten till radion. Allt annat lika blev stående vågen 1.19 med en lite oval loop och några cm gap till stora loopen, medan den blev 1.57 med en helt rund loop tätt inpå den stora. Detta var på frekvensen 10 MHz och kan skilja på andra frekvenser. Övning ger färdighet gäller som i många andra fall även när man stämmer av en magnetloop.

Antennhöjden har ingen större betydelse
Jag upplevde ingen större skillnad om stativet höjdes eller sänktes. Likaså verkar den fungera bra inomhus i vart fall om den står vid ett fönster. Jag gjorde tester både utanför och inne i stugan på det öländska alvaret och kunde inte finna någon större skillnad. Testresultaten i bilderna nedan är med antennen inomhus enl fotot. Till magnetloopens fördelar förtjänar även att nämnas att det inte krävs några radialer, varför uppsättningen går mycket snabbt.

5 watt uteffekt
Sändningen gjordes med 5 W uteffekt, dvs den effekt 705an kan sända med på fältet med det inbyggda batteriet. Ren och skär QRP alltså. I testet ingick också det faktum att det för tillfället inte var de bästa av konditioner.

Dels sände jag ut ett antal CW anrop och dels FT8 signaler på några frekvensband. Skärmbilderna i det följande talar för sig själva. För SWR bilderna har jag använt 705ans möjlighet att ta en print screen, medan rapporterna kommer från PSK resp RBN på datorn. Mottagningen på den inställda frekvensen var mycket god och störnivån klart lägre än med min vanliga ändmatade antenn.

Mycket smal avstämning
Av SWR bilderna ser man hur smal och brant antennens avstämning är. Det handlar om något tiotal kHz på 40 meter och lite mer på de högre frekvensbanden. Men när man väl träffar rätt med kondensatorratten och kanske efterjusterar den inre loopen något, då får man ner stående vågen till ett minimum. Det som förvånade mig mest var att jag fick så bra rapporter från i stort sett Europas alla hörn med endast 5 W och en antenn stående på golvet inne i stugan.

Sammanfattning: Absolut något att ha
Sammanfattningsvis är min erfarenhet att en magnetloop av den här typen av antenn absolut är något att ha. Inte bara som en portabelantenn men också för den som har mycket begränsade möjligheter att sätta upp en antenn på tomten eller taket. Då kan en magnetloop definitivt vara en bra lösning på balkongen eller t o m inomhus Man bör dock hålla i minnet att en mindre magnetloop som den här inte är avsedd för högre effekter än 20 W SSB resp 10 W CW.

Göran SM0DMY

Bilder som åskådliggör testresultat

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com