SK7RN lägger ut trafikexempel till hjälp
för den som vill bli säkrare telegrafist

Posted by Erik SM7DZV on 14 oktober, 2021 in Nyheter |

Ölands Radioamatörer publicerar trafikexempel för telegrafi. Avsikten är att göra det lättare att sända för telegrafister som känner sig lite ovana. 
Klicka på bilden för länk till SK7RN:s hemsida.

På måndag rullar Ölands Radioamatörer igång höstterminens telegrafiavrostning. Utbildningen genomförs on-the-air. Handledarna Mats SM7BUA och Erik SM7DZV sitter på sina ordinarie stationsplatser i Bankeryd vid Vättern respektive Böda på Öland. Eleverna sitter hemma vid sina egna radiostationer och datorer.

Upplägget blir samma som under den senaste våren med två kurskvällar i veckan, trafikexempel och trafikträning med Erik SM7DZV på måndagar och mottagningsträning med tecken, ord, förkortningar och liknande, med Mats SM7BUA på torsdagar.

För att underlätta för kursdeltagarna — och för varje radioamatör som känner sig osäker, när hen sätter sig vid telegrafinyckeln — har Ölands Radioamatörer lagt upp en ny flik, Telegrafiutbildning, på hemsidans huvudmeny. Där återfinns omkring ett dussin olika trafikexempel för telegrafi. Trafikexemplen är skrivna för att ge hjälp i situationer som förekommer under telegrafitrafik.

Trafikexemplen gör sändningen lättare
— Trafikexempeln ger struktur åt telegrafiförbindelsen, säger Erik SM7DZV, ordförande för Ölands Radioamatörer. För telegrafister som inte sänt på länge kan det vara tillräckligt att hålla reda på hur olika tecken låter. Att då slippa tänka på eller oroa sig för stavningen är i många fall en stor hjälp för operatören.

”Ska ges chans komma tillbaka på banden”
— Vår tanke är att varje radioamatör som någon gång för länge sedan lagt ner tid och arbete på lära sig telegrafi ska ges en chans att komma tillbaka på banden igen.

 

”Bara träna  lite mer  hörmottagning”
— Jag känner många radioamatörer som varit duktiga telegrafister, men som inte använt en nyckel på många år, säger Erik. Väldigt ofta får jag då höra att man bara tänker träna lite mer hörmottagning och sedan ska man ut på banden igen.

Det är inte hörmottagningen som klickar — det är bristen på etervana
— Det handlar inte om för lite hörmottagning. Det handlar om för lite färsk erfarenhet och etervana, betonar Erik. Telegrafitakt är färskvara.

Alla telegrafister vet
att man inte ska sända fortare än sin motstation”

— Det alla telegrafister är lärda att göra är att aldrig sända fortare än sin motstation och att aldrig sända fortare än vad man själv klarar av att ta emot. Det är inte farligt att sända långsamt. Det är inte ovanligt att känna sig lite osäker ibland. Telegrafitakten övar man upp efter hand, samtidigt som man får erfarenhet och säkerhet under skarpa förbindelser.

Ladda ned trafikexemplen och sätt igång
— Det är här våra trafikexempel kommit in i bilden, säger Erik. Gå in på SK7RN:s hemsida läs artiklarna och tipsen som finns under fliken Telegrafiutbildning. Skriv gärna ut trafikexemplen, fyll i dina egna uppgifter, starta din radiostation och börja hacka bärvåg.

”Det krävs inga övernaturliga förmågor”
— Det finns en sak som jag framhållit många gånger tidigare: Det krävs inga mytiska övernaturliga förmågor för att lära sig telegrafi. Det som krävs är motivation, idogt arbete och uthållighet. Den som en gång klarat ett telegrafiprov, i hur låg takt som helst, har visat att hen klarar av det som behövs. Men kom för all del ihåg att telegrafikunskaper inte är något som den late kan köpa till extrapris på IKEA eller Kjell & Compani.

Inte för sent att anmäla sitt intresse
— Ölands Radioamatörer har inte satt något sista ansökningsdatum för den som vill vara med i telegrafiavrostningen. Skicka ett mejl till cwkurs@sk7rn.se och tala om att du är intresserad och beredd att ge telegrafin en kvart om dagen och några timmar i veckan, säger Erik. Välkommen!

— Förra terminen hade vi ibland svårigheter med dåliga konditioner. Stationer i södra Norrland hade ibland svårt att höra våra sändningar från södra Götaland. Därför ordnade vi mentorer, motstationer, som fanns på kortare avstånd. Det kommer vi att göra den här gången också. Om intresset skulle bli tillräckligt stort i Norrland är jag säker på att det finns klubbar som själva skulle kunna ta över avrostningen där.

Länk:
Klicka här för att läsa vad Amatörradionyheterna skrev inför årets hösttermin:
Amatörradionyheterna (2021-09-28): Ny chans rosta av dina telegrafikunskaper

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com