SSA arbetar vidare för noviscertifikat

Posted by Erik SM7DZV on 16 oktober, 2021 in Nyheter |

Under lördagens HQ-nät (2021-10-18) med information från SSA:s styrelse utvecklade föreningens ordförande Jens SM0HEV informationen från föregående HQ-nät, om SSA:s dialog med post- och Telestyrelsen, PTS.

Kontakterna med PTS handlar bland annat om tydligare regler om när medborgare från andra länder kan erhålla svenska anropssignaler samt om enklare regler kring specialsignaler. SSA arbetar också vidare med frågan om noviscertifikat.

Fortsatt arbete för noviscertifikat
— Det handlar om att få en bra balans, framhöll Jens. Vi vill ha ett noviscertifikat som gör det enklare för ungdomar att komma in i hobbyn, men som ändå ger incitament för att gå vidare. Det vi framhåller för PTS är att amatörradion skapar kompetenta och radiokunniga människor. Då gäller det heller inte att tumma för mycket på reglerna för certifikatkraven.

Lyssna på hela inspelningen av HQ-nätet den 2021-10-16
(13 min 8 sek)

Använd upp/ner-piltangenterna för att höja eller sänka volymen.
Om inspelningen
Amatörradionyheterna försöker att i möjligaste mån spela in och återge HQ-nät, som hjälp till radioamatörer som inte har tillfälle att lyssna på direktsändningen eller vars mottagning är störd eller vars QTH ligger utom räckvidd för den aktuella sändaren och frekvensen.

 

Vilka begränsningar ska läggas på noviscertifikatet?
— Noviscertifikatet ska vara ett sätt att komma in i hobbyn men det ska ändå vara intressant att gå vidare. Därför funderar vi på vilka begränsningar som ska läggas på det här noviscertifikatet.

SSA:s årsmöte 2022
En annan punkt som berördes under HQ-nätet gällde SSA:s årsmöte 2022. Styrelsen sikar på att nästa årsmöte ska kunna genomföras på traditionellt sätt. Ytterligare information utlovades till nästa HQ-nät den 6 november. Vidare berördes pågående workshop med IARU Region 1, där SSA representeras av sin ordförande och vice ordförande. En fråga som kom upp handlade om kortvågstillstånden. Frågan besvarades av Jens. Jonas SM5PHU gjorde förtydliganden kring hur bestämmelsen tillkommit.

Länk till artikel om föregående HQ-nät
Amatörradionyheterna (2021-10-03): Flerårigt djupfrysta relationer börjar tina

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com