Solen just ni inne i instabil period
Flera solutbrott (flares) sedan tidigt i morse

Posted by Erik SM7DZV on 26 oktober, 2021 in Nyheter |
Uppdaterat
2021-10-26 klockan 14.05 CET.
2021-10-27: Flare av M-klass registrerad klockan 05.56 UTC.

Flare 2021-10-26 omkring klockan 02.54 UTC.
Klicka på bilden för länk för att kunna se situationen under de senaste åtta timmarna.

USA:s rymdvädermyndighet NOAA har från midnatt redovisat en serie kraftiga solutbrott. Solutbrotten (flare) består av UV- och röntgenstrålning och påverkar kortvågskommunikation på lägre frekvensband. Utbrotten har fortsatt under hela morgonen. De senaste inträffade klockan 0959 och 11.32 UTC och påverkade radiotrafiken i Europa.

Nattens inledande utbrott påverkade den då solbelysta sidan av jorden, de första över Stilla Havet. Ett utbrott tidigt i morse omkring klockan 02.54 UTC inträffade över Australien och medförde dämpning i D-skiktet på mer än 15 dB för de låga kortvågsfrekvenserna. Utbrottet påverkade kortvågstrafiken upp till 10 MHz och, mera marginellt, även däröver.

Utbrottet härrör troligen från den instabila solregion som observerades av NASA:s Solar Dynamics Observatory, SDO, för två dagar sedan. Området befann sig då bakom solens kant, men solens rotation gör att regionen därefter, inom 24 till 48 timmar, väntades skapa solaktiviteter som skulle komma att påverka jorden. Det är sannolikt det som har inträffat nu.

 

Massautkast, CME, påverkar jordens magnetfält
För senare morgontimmar idag redovisar Spaceweather Live minskande solutbrott. Fortsatt hög solaktivitet är dock att vänta. Det finns därför anledning tro att kortvågstrafiken kommer att fortsätta vara påverkad. Har morgonens solutbrott också medför utkast av solmassa (CME), något som är högst troligt, kan störningar av jordens magnetfält och norrsken väntas inträffa, troligen inom tre till fyra dygn från nu.

Flare försvårar kortvågstrafik på låga kortvågsband
En flare försvårar kortvågstrafiken på låga kortvågsband genom sin UV- och röntgenstrålning, som aktiverar jonosfärens D-skikt. Då dämpningen är störst inom låga frekvensband är det främst på amatörradions 160- 80- och 60-meterband som radiokommunikationerna försvåras.

Erik SM7DZV

Länkar
NOAA Space Weather prediction Center (2021-10-26):
Radio Communications Dashboard
Space Weather Live: Solutbrott
Spaceweather.com (2021-10-26): Something Flare-Y This Way Comes

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com