Kraftigt solutbrott under torsdagen:
Jordmagnetisk storm (Kp7) i antågande

Posted by Erik SM7DZV on 30 oktober, 2021 in Nyheter |
Uppdaterat 2021-10-31 klockan 16.32.

Skärmklipp ur Spaceweather Live2021-10-30 klockan 20:
Jordmagnetisk storm på väg.
Klicka på bilden för länk till Spaceweather Live.
Klicka här för länk till NOAA Radio Communications Dashboard

För fyra dagar sedan den 26 oktober, med uppdatering dagen därpå, rapporterade vi att solen var på väg in i en instabil period med väntade solutbrott riktade mot jorden. Från de data som då fanns tillgängliga var det ingen våghalsig förutsägelse.

Jorden är just nu inne i en sådan period, solutbrotten har avlöst varandra. På torsdagen, den 28 oktober klockan 16 UTC, ledde det näst största solutbrottet, (X 1,0 flare) hittills under den innevarande solcykeln, till ett mycket kraftigt massautkast från solen.

Det handlar om en mycket stor mängd solplasman som är på väg mot jordens magnetfält. Frågan som man tvistar om är när den anländer — under lördagen, eller under söndagen?

Jordmagnetisk storm väntas
sent under lördagen eller under söndagen

Plasmamolnet kan vara att vänta till jorden antingen sent under lördagen eller under söndagens (2021-10-31) tidiga timmar.

Spaceweather Live skriver att experterna vid Europeiska SIDC och amerikanska NOAA SWPC är oense. NOAA SWPC hade prognostiserat ankomsten av solplasman till omkring 16 på lördagen, vilket inte har inträffat. Beräkningen byggde på att det skulle ta plasmamolnet cirka två dagar att passera från solen till jorden. Europeiska SIDC har rapporterat att plasmamolnet beräknades ha en hastighet av 800 km/s, mätt med STEREO COR2, och det skulle anlända under de tidiga timmarna söndagen den 31 oktober.

 

Prognos: Kp-index 7
Vid pressläggningen (lördag kväll klockan 2030 CET) har Kp-index ökat från 1 till 2, vilket är högst normala värden. SpaceWeather Live rapporterar samtidigt att prognosen är för Kp-index senare under lördagen och under söndagen kan komma att bli 7, dvs. full jordmagnetisk storm. Sannolikheten för korrekt prognos är 85 procent. Den bedöms med andra ord nästan stupsäker.

Försök välja en lägre frekvens
Vid jordmagnetisk storm försvåras kortvågskommunikation på de högre frekvensbanden. När det händer: försök om möjligt välja ett lägre frekvensband.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com