”Arméns tvåwattare” — 2W Br m/40
i Radiomuseets senaste nyhetsbrev

Posted by Erik SM7DZV on 4 november, 2021 in Kommenterad nyhet |

”Arméns tvåwattare” 2W Br m/40.
Klicka på bilden för att ladda ned Radiomuseets nyhetsbrev för november 2021.
FOTO © Erik SM7DZV

Tillbehör: Handbok, hörtelefon, handmikrotelefon och telegrafnyckel.
Klicka på bilden för större skala.
FOTO Erik SM7DZV

Alltför lång tid har gått sedan vi senast uppmärksammade Radiomuseets alltid intressanta månatliga nyhetsbrev. I den nu aktuella novemberupplagan, Nyhetsbrev nummer 154,  finns bland annat artiklar om film, musik, vetenskap och — som sig bör — radiohistoria.

Till den senare avdelningen hör Lars Hallins sammanfattning av historik och teknik om Arméns tvåwattare, 2W Br m/40. Det var en radiostation med 0,3 watts uteffekt som användes av svenska infanteri- och jägarförband.

 

Skulle inte få hamna i tyskarnas händer
Radiostationen som innehåller sändare och mottagare utvecklades i Belgien/Holland och produktionen hade påbörjats före andra världskriget. För att den inte skulle hamna i tyskarnas händer vid en invasion lät man Standard Radio i Sverige kopiera den. Den tillverkades i 1463 exemplar i Sverige. Ur Hallins artikel saxar vi stationens tekniska data:

Tekniska Data Radio 2 W Br m/40
Uteffekt: 0,3 watt. Modulation: A1 telegrafi / A3 Telefoni
Frekvensområde: 3,7 – 6,5 MHz, Mått: 420x380x270 mm vikt 13 kg
Batteridrift via 3 st anodbatterier A63 samt 2 st glödackumlatorer D10

Lars Hallin: När allt bara blir mindre.
Skärmklipp ur nyhetsbrev nummer 154.

Lars Hallin bjuder också på en historisk bild av radioteknikens utvecklingen över tid. Hallin jämför den stegvisa minskningen av komponenternas storlek. Jämförelsen börjar med ett radiorör från 1930 och avslutas med en IC-krets från 2020, där cirka 50 miljarder transistorer ryms på en yta av 5×5 mm. Författaren förklarar också biltillverkarnas problem att få fram elektronikkomponenter:

”Biltillverkarnas problem idag är att tillverkarna i fjärran östern siktar in sig på att tillverka chips för mobiltelefonmarknaden som är 100 gånger större än fordonsproduktionen. Därför dåligt med intresset att leverera den ”äldre” typerna av chips för lastbilar mm.”

Föredrag om örats känslighet och bullermätning — finns på Youtube
Vid kvartalsmötet i september höll föreningens sekreterare Martin Björkman ett föredrag om örats känslighet och om bullermätning.
Föredraget finns tillgängligt på Youtube. Klicka här.

 

Länkar
Här är länkar till två av höstens tidigare och fortfarande mycket läsvärda nyhetsbrev
Radiomuseets Nyhetsbrev nummer 153: Oktober 2021
Radiomuseets Nyhetsbrev nummer 152: September 2021

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com