SK6IF en del av Lysekils krisberedskap

Posted by Erik SM7DZV on 15 november, 2021 in Nyheter |

SM6USS Dennis Hallongren Uddevalla under krisberedskapsövningen i Lysekil i oktober.
Klicka på bilden för länk till vårt reportage från oktober.
FOTO: Privat.

För en månad sedan testade SK6IF i Lysekil sitt nödradiosamband i en skarp övning. Peter SM6LNJ beskriver här hur systemet är upplagt och tänkt att fungera.

Radioamatörerna ingår i en grupp av nödsambandsoperatörer som ska säkra sambandet vid en samhällskris.

Bernt Eriksson, tidigare räddningschef i Mitt Bohuslän och själv medlem i Lysekils amatörradioklubb, var den som kläckte idén. Det var i arbetet med återtagande av civilt försvar han såg potentialen i att engagera intresserade medlemmar ur den lokala amatörradioklubben. Klubben presenterade presenterade möjligheterna att förstärka kommunens kommunikationsvägar för kommunens säkerhetsstrateg Joakim Hagetoft. Det var upptakten till att nödsambandsgruppen bildades.

”Digitala radionätet kan svikta”
– Det nuvarande digitala radionät som samhällsaktörerna är hänvisade till kan vara eller bli bristfälligt av olika anledningar. Att utbilda och nyttja radiooperatörer sparar på den kommunala personalen som i en kris behövs för sina ordinarie uppgifter, vana operatörer med egen utrustning sköter sambandet bättre. Räddningstjänsten kan då behålla resurserna på stationerna och hålla en fortsatt hög beredskap. säger Bernt Eriksson.

 

Utbildade av kommunen
Medlemmarna har blivit utbildade i kommunens strategi- och ledningstänk samt fått utbildning i räddningstjänstens kommunikationsbehov och i strategisk kommunikationsteknik. Avsikten är att radiooperatörerna placeras ut på lämpliga platser runt om i hela kommunen (trygghetspunkter) för att radiovägen stå i direktkontakt med räddningstjänsten och kommunens krisledning, som i sin tur aktiverar aktuell hjälp. Också i de kommunala centrala ledningsfunktionerna kommer nödsambandsoperatörerna att nyttjas.

Sänder på kortvåg — NVIS
Sambandet sker via kortvågsradio och en teknik som kallas ”NVIS” (Near Vertical Incidence Skywave). Man arrangerar sin antenn så att det mesta av utstrålningen går ”rakt upp”, och studsar tillbaka i jonosfären rakt nedåt. Resultatet blir en räckvidd upp till 65 mil. Metoden innebär att antennen också lyssnar uppåt med mindre lokala störningar som följd. Dessutom är signalen svår att störa och nästan omöjlig att positionera/pejla.

Operatörerna använder sina egna radiotrustningar
Förutom i de centrala ledningsutrymmena, där utrustning står installerad, får nödsambandsoperatörer ta med sig radio, antenn och strömförsörjning. Väldigt ofta används 12-voltsbatterier, men en generator är aldrig fel att ha tillgång till.

Kommunernas ansvar när strömmen har gått
Vanliga telemaster har oftast en batteribackup som ska räcka i tre timmar vid normal användning. Därefter har teleoperatörerna inget ansvar för att hålla igång masterna vid strömavbrott. Det blir då kommunens ansvar att säkerställa att kommuninvånarna kan få information och hjälp. I USA och andra länder som har svåra väderfenomen och orkansäsonger är det just radioamatörerna som får nödkommunikationerna att fungera.

Testar kommunikationen en gång per kvartal
På varje ”Hesa Fredrik-dag” testar radioamatörerna i Lysekil gruppens kommunikationer, oftast från olika utomhusplatser. Bernt Eriksson kan agera motstation, antingen hemifrån, från kommunhuset eller från någon av de brandstationer som finns inom räddningstjänstförbundet, där kortvågsradio finns utplacerade.

Hoppas på fler kommuner
– Nu hoppas vi att fler kommuner hoppar på konceptet. Det engagerar amatörradioklubbarna och dess medlemmar som tycker att detta är intressant, samt ökar på respektive kommuns förmåga att få till ett samband under svåra förhållanden. För är det några som är experter på kommunikation, så är det just radioamatörerna som sysslar med detta dygnet runt, säger Bernt Eriksson.

Peter SM6LNJ
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com