Radiomuseets julmånadsläsning:
— om antenner för rymdkommunikation,
telefonering samt radiopropaganda från BBC

Posted by Erik SM7DZV on 4 december, 2021 in Nyheter |

Annons i Nya Dagligt Allehanda den 2 december 1885.
Klicka på bilden för att ladda med Radiomuseets nyhetsbrev # 155.

Varje månad kommer, säkert som ett brev på posten, Radiomuseets nyhetsbrev. Lika säkert är att nyhetsbrevet alltid kommer i god tid före första dagen i den aktuella månaden.

Vi läsare har all anledning att lyfta på hatten för redaktören Lars Lindskog och hans medhjälpare för deras produktion av alltid intressant månadsläsning. Årets decemberbrev har nummer 155.

Vintermöte på museet kommande lördag
Radiomuseets julmånadsläsning i år handlar bland annat om vintermötet, kommande lördag den 11 december. På programmet står information om läget för Radiomuseet, pågående arbete och framtidsplaner.

Föredrag om antenner för kommunikation i rymden
Efter en stunds social samvaro kommer Joakim Johansson från RUAG Space att hålla ett föredrag om antenner för kommunikation i rymden, och då särskilt med bäring på rymdteleskopet James Webb Space Telescope (JWST) som skall skjutas upp nu i december. Medlemmar i Radiohistoriska Föreningen i Västsverige kommer i efterhand att kunna se och lyssna till föredraget via Radiomuseets interna hemsida.

 

RUAG är en Schweizisk företagsgrupp som 2009 köpte SaabSpace och bildade RUAG Space AB i Sverige med huvudkontor i Göteborg. Man utvecklar och tillverkar datorer, antenner och mikrovågsteknik för satelliter och bärraketer.

Tidningsklipp om telefoni och propaganda över rundradio
Nyhetsbrevet innehåller även en samling intressanta tidningsklipp om telefoni. I nyhetsbrevet finns även en länk till SVTPlay med en dokumentärfilm om BBC:s propagandasändningar riktade till Östtyskland. Radioprogrammen finansierades via det brittiska utrikesdepartementet Foreign Office och sändes mellan 1957-72. Senare raderade BBC allt sitt inspelade material men programmen återfanns efter murens fall i STASIS arkiv i Östtyskland. Missa inte detta tidsdokument.

Erik SM7DZV

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com