SAQ Grimeton sänder på julaftonen

Posted by Erik SM7DZV on 12 december, 2021 in Nyheter |

SAQ Operatörsbord med två Öller telegrafnycklar.
Illustration: Skärmklipp från Vänföreningens hemsida.
Klicka på bilden för länk till hemsidan med information på engelska.

På Julaftonens morgon klockan 09.00 CET (08.00 UTC) kommer SAQ Grimeton att sända ett traditionellt julbudskap. Sändningen på telegrafi sker på frekvensen 17,2 kHz. Sändaren är den 97-åriga Alexandersonalternatorn och effekten är 200 kW.

Program och sändningsschema:
08:00 CET (07:00 UTC: Sändarhallen i Grimeton öppnas för besökare.
08:25 CET (07:25 UTC): Sändningen över YouTube startar.
08:30 CET (07:30 UTC): Sändarstart och avstämning av alternatorn, SAQ.
09:00 CET (08:00 UTC): Sändning på telegrafi av årets julmeddelande från SAQ.

Testsändningar
Föreningen Alexander Grimeton veteranradios vänner planerar att göra testsändningar den 23 december, någon gång mellan klockan 13:00 CET (12:00 UTC) och 16:00 CET (13:00 UTC). Mellan de angivna klockslagen kommer SAQ att vara i drift under korta perioder, medan man genomför genomföra tester och mätningar. Kommentarer till provsändningarna tas emot via e-post info@alexander.n.se.

Relaterad länk:
Amatörradionyheterna (2017-11-04): Öllers patent på telegrafiapparat 160 år

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2022 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com