Брежнев FM – Brezhnev FM

Posted by Erik SM7DZV on 21 december, 2021 in Nyheter |

— Av Rolf T Salme, SM5MX—

Kamaz lastbil på frimärke.
Källa Wikimedia Commons.

Jag får väl erkänna att jag fnissade lite, när jag en gång upptäckte att det i Ryssland skulle finnas en FM-station med namnet Brezhnev FM. Min första gissning var, att någon sentida rysk skämtare nog bara var ute efter att väcka lite lagom uppståndelse.

Leonid Brezhnev var Sovjetunionens högste ledare från 1964 till sin död 1982. Historieskrivningen verkar rätt enig om att det var en period av stagnation och korruption, särskilt mot slutet då han sannolikt inte var helt kapabel att sköta sitt ämbete.

”Definitivt bättre än nästa år…”
Ej helt oväntat cirkulerade det således allehanda fantasifulla historier om ledaren. Då kanske främst i länder med liknande statsskick, som ofta erbjuder den rätta myllan för sådan humor. Som t ex denna, då Leonid Brezhnev en gång påstods ha tillfrågats om tillståndet i den sovjetiska ekonomin. Svar: ”Det här är ett typiskt mellanår. Sämre än förra året, ja. Men definitivt bättre än nästa!”.

Tre gånger så mycket utländsk musik som rysk
Stationen uppgavs dessutom spela popmusik av det där slaget, som jag befarar förr gav sovjetiska ledare åtminstone virtuell huvudvärk och ställde dem inför svåra beslut. Ja, hör själva: http://stv-media.ru/brezhnev/ . I sin programförklaring på hemsidan uppger man således att man spelar musik från sent 80-tal till början av detta sekel med stjärnor som Dr. Alban, Roxette, Pet Shop Boys, Scooter, 2 Unlimited, Sandra, E-type, Ace of Base, Spice Girls, Michael Jackson m m och att fördelningen mellan utländsk och rysk musik skall vara 3:1.

Tämligen osovjetiskt, skulle jag vilja påstå. Än mer hajar jag till när en hallåman ibland utropar: ”Stan lyssnar på Brezhnev FM!” Då och då presenterar man bulletiner med nyheter, väderrapporter m m. M a o inte helt olikt t ex vårt P4.

Staden Naberezhnye Chelny hette Brezhnev på 1980-talet
Men vad är det då för stad man talar om, som alltså lyssnar på Brezhnev FM? Här någonstans börjar ridån s a s gå upp. Den näst största orten i den ryska delrepubliken Tatarstan heter Naberezhnye Chelny. Men åren 1982 – 1988 hette staden faktiskt Brezhnev, alltså efter Leonid Brezhnev. Det är m a o inte särskilt långsökt, att man en gång döpte sin lokala radiostation till Brezhnev FM; jag använder f ö genomgående den engelska transkriberingen i denna text.

Kamaz – en av världens största fordonstillverkare
Och staden utmärker sig även för annat. Där finns bl a lastbilstillverkaren Kamaz, som med sin 5 kvadratkilometer stora anläggning lär vara den största fordonstillverkaren i världen. Uppenbarligen rätt robusta fordon, för Kamazbilar har vunnit Dakarrallyts lastbilsklass hela 18 gånger, ett rekord i det rallyt.

TA-16 för RDA
I det ryska systemet för anropssignaler är f ö modellen för Tatarstan = 4P, 4Q och 4R. Och för er som jagar RDA kan jag nämna att Naberezhnye Chelny är TA-16.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com