”Flitiga Lisa” SK7RFL på Öland fyller 50 år

Posted by Erik SM7DZV on 5 januari, 2022 in Nyheter |

Lennart SM7CLM. Stationsansvarig för SK7RFL. FOTO © Erik SM7DZV

Repeatern ”Flitiga Lisa” SK7RFL fyller 50 år i dagarna. Tillstånd för provdrift beviljades precis före jul 1971, och sedan början av 1972 har hon varit i kontinuerlig drift. En som varit med under hela tiden är Lennart SM7CLM, som var ordförande för Kalmars radiomatörer från det att klubben bildades 1968.

SK7RFL är idag fristående från klubbtillhörighet och finansieras av frivilliga bidrag från sina användare.

Ger förbindelse bortom horisonten
Relästationer för amatörbruk har bryggat över avstånd för mobila och portabla kontakter i över 50 år. Relästationer, eller repeatrar som de kallas i amatörradiosammanhang, har funnits i Sverige sedan tidigt 70-tal. Tekniken med en högt och bra placerad radio som kan vidarebefordra signaler bortom horisonten blev en länk för radioamatörer som använder handapparater att nå längre på VHF och UHF.

Oavbrutet igång sedan 1972
SK7RFL ”Flitiga Lisa” har varit i oavbruten drift sedan 1972 från ett par olika stationsplatser på mellersta Öland, med undantag för korta avbrott för service och andra kortare driftavbrott.

Viss provdrift skedde redan innan julen 1971 då tillståndet gavs. Flitiga Lisa, kom som nummer tre i Sverige — efter Stockholm och Skåne — och bidrog till att radioamatörer utanför storstadsregionerna kunde börja nå varandra med mobilstationer. Lennart SM7CLM har varit med sedan starten. Conny SM7GMD har varit teknikansvarig sedan 1977.

Conny SM7GMD

Länkar
SK7RFL: Hemsida  
SK7RFL: Repeaterskolan
Amatörradionyheterna (2019-09-30): SK7RFL — Sveriges tredje äldsta repeater 
Amatörradionyheterna (2018-05-20): Kalmarrepeatern — R-noll — i Algutsrum ”Flitiga Lisa” i ny regi sedan april 2018

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com