Flygbolagschefer i USA: 5G kan ge
”katastrofala problem” för flyget

Posted by Erik SM7DZV on 19 januari, 2022 in Nyheter |

Norska Verdens Gang rapporterade i går att cheferna för tre stora amerikanska flygbolag varnar för konsekvenserna av 5G-nätets utbyggnad.

Verdens Gang uppger att skälet till flygbolagens oro är att det amerikanska 5G-nätets frekvenser ligger för nära de som används för flygplanens höjdmätare.

Ej samma problem i Europa
Norska och europeiska 5G-nät använder lägre frekvenser än i USA och resten av världen. De europeiska 5G-nätets frekvenser har större avstånd än de amerikanska till de frekvenser som används i flygplanens höjdmätare, och därmed bedöms inte riskerna på samma sätt som i USA.

”Inget 5G inom tre km från flygplatser”
Flygbolagscheferna för American, United, Delta och Southwest menar att utbyggnaden av 5G kan  genomföras i hela USA — utom inom en radie av tre kilometer från flygplatsernas rullbanor.

 

Verdens Gang skriver:

Det kan bli ”katastrofala störningar” för både resor och transporter av gods, om telebolagen rullar ut 5G-tekniken på onsdag, som planerat, står det i brevet som AFP har fått tillgång till.

Teleföretagen Verizon och AT&T har redan skjutit upp lanseringen av 5G-tjänsten två gånger efter att flygbolag och flygplanstillverkare varnat för att det nya systemet kan skapa problem för utrustningen flygplanen använder för att mäta höjden.

Ledarna begär att 5G ska implementeras i hela USA, inom en radie av drygt 3 kilometer från landningsbanor på flygplatser i landet. Brevet är undertecknat av de högsta cheferna för de största amerikanska flygbolagen: American, United, Delta och Southwest.

Länk — Läs hela artikeln i Verdens Gang
Verdens Gang (2022-01-18): Amerikanske flyselskaper sier 5G-utrulling kan holde fly på bakken

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com