Unika radiostationen från Kråk i Karlsborg
förstörs nu i ett läckande förråd i Motala

Posted by Erik SM7DZV on 23 januari, 2022 in Nyheter |

Kråks långvågsstation, under sina första användningsår Sveriges största gnistsändare, som den såg ut så länge den fick visas på Rundradiomuseet i Motala.
Manöverpanelen som syns på bilden är tillverkad i vit marmor.

FOTO © Morgan SM5BVV.

SM6CTQ Kjell Nerlich, Karlsborg.
FOTO © Erik SM7DZV

Kjell Nerlich SM6CTQ skickade i förrgår över en länk till en digitaliserad film, som visar hur det gick till när man 1916 reste de två hundra meter höga masterna vid Kråk några kilometer utanför Karlsborg. Om det i en särskild artikel.

Under samtalet med Kjell kom frågan upp vart den historiska långvågssändaren från Kråk  hade tagit vägen.

Sändaren skänktes till rundradiomuseet
i Motala där den monterades upp
Långvågssändaren från Kråk hade monterats ned och skänkts till Rundradiomuseet i Motala. Där hade den monterats upp i sin forna glans.

Men där fick den inte visas
— eftersom den inte kom från Motala kommun
På Motalas kommunalkontor kom emellertid någon på att man visst inte skulle visa upp långvågsstationen från karlsborgska Kråk. Motiveringen var att Kråk inte ligger inom Motalas kommungränser. Bland beslutsfattarna i radiokommunen Motala spelade det ingen roll att det rörde sig om Sveriges äldsta rundradiostation.

Förstörs idag i ett magasin där inte ens taket håller tätt
Eftersom radiostationen inte fick visas på det kommunala museet monterades den ned och utrustningen plockades in i ett magasin, där den ligger idag. Problemet är bara att magasinet inte ens skyddar mot väder och vind. Det regnar in eftersom taket inte håller tätt. Den gamla — historiskt ovärderliga — radiostationen förstörs för varje dag som går.

 

Motala kommun tänkte lägga ned Rundradiomuseet också
Hanteringen av radiosändaren från Kråk visar nivån på kulturansvaret hos Motala kommuns siffernissar. Ett annat exempel gavs för tre år sedan. Då utsåg Motala kommun en fastighetsmäklare som fick i uppdrag att att sälja Rundradiomuseet till högstbjudande. Turbulens i kommunledningen, som inte hade med försäljningen av Rundradiomuseet att göra, ledde så småningom till att den frågan just nu verkar vara avförd från dagordningen.

Akuta frågan idag: Finns möjligheter för en räddningsaktion?
Dagens akuta fråga är om det trots allt skulle vara möjligt att åstadkomma en räddningsaktion för långvågsstationen från Kråk, till exempel genom att radiostationen flyttades hem till Karlsborg innan den är totalt förstörd.

Fler bilder på sändaren från Kråk
Från Morgan SM5BVV, som brukar visa besökare runt på Rundradiomuseet har vi fått tillgång till fler bilder på sändaren från Kråk. Morgan fotograferade sändaren medan den tilläts på Rundradiomuseet i Motala.

Detalj på Kråks radiosändare när den visades på Rundradiomuseet i Motala.
FOTO © Morgan SM5BVV.

Del av antennavstämningsenheten från Kråks radiostation i Karlsborg.
FOTO Morgan SM5BVV.

 

 

 

Relevanta länkar:
Amatörradionyheterna (2019-03-11): Motala säljer Sveriges Rundradiomuseum Mäklarfirman ERA letar efter lämpliga köpare
Amatörradionyheterna (2019-03-13): Finländsk passning till Motalas kommunalpolitiker: ”Kom och se hur vi räddade radiomuseet i Lahtis”

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com