Nytt trafikrekord för SvxLink i Sverige

Posted by Erik SM7DZV on 4 februari, 2022 in Nyheter |
Publicerad  2022-02-03. Uppdaterad 2022-02-04

Under januari 2022 användes SvxLink-nätet under totalt 155 timmar. Tidigare rekordet, från maj 2021, var på 136 timmar och 20 minuter. Flera nya repeatrar har tillkommit sedan senaste uppdateringen. I skrivande stund finns strax under 40 noder anslutna. Detta innebär att nätet nu närmar sig 50 anslutna repeatrar.

De senast anslutna noderna är SM6ZDO i Alingsås, SK3RQE i norra Hälsingland, SK5RHQ i Västerås samt SK6QA i Stenungssund. Varje gång en ny repeater ansluts, brukar trafikvolymen ta ett skutt uppåt.

Det har gått lite drygt ett år sedan första publiceringen i QTC, men nu märks det att intresset börjar växa ute i landet. Det finns dessutom många analoga repeatrar i landet som ännu inte är anslutna, så potentialen för det här nätet torde vara enorm.

Flera pågående projekt
I tillägg till detta, pågår det just nu arbeten på många håll i landet. I Göteborg, Värmland, Norrköping, Robertsfors och Stockholm kan det snart finnas anslutna repeatrar i drift. SA2BLV hade under hösten sålt slut på sina interfacekort, men för en tid sedan fylldes lagret på med 15 nya kort. Kortet passar direkt i en MTR2000, samt i en Ericsson F800 med adapter. Nu kommer också att finnas färdiga kablar för t ex GM340 samt Yaesu’s repeatrar DR1/DR2.

 

Presentationer
Vid sidan av de hittills tre artiklarna i QTC, finns det även ett antal presentationer (bildspel), som kan användas t ex som introduktion till SvxLink. Presentationer har redan hunnit hållas på Öland samt i Norrköping, Skåne, Västerås, Kista, Sundsvall och Östersund. Flera klubbar har redan anmält intresse, och närmast väntar Södertörns Radioamatörer SK0QO, onsdag 16 februari kl 19:30. Presentationerna sker via konferensplattformen Jitsi och är dessutom öppna för andra än medlemmar i den aktuella föreningen.

Analog kvalitet
SvxLink är ett system, som möjliggör sammankoppling av analoga repeatrar. Till skillnad från t ex EchoLink, används talgrupper i nätet. Det gör det möjligt att koppla samman flera repeatrar i olika grupperingar – vanligtvis distriktsvis. Men det finns även såväl lokala som rikstäckande talgrupper. Det som är riktigt bra, är att användaren inte behöver införskaffa en ny och mera komplicerad radio. På SvxLink kan man alltså fortsätta att använda sin gamla analoga handapparat eller mobilstation. Vilka talgrupper mm som finns i nätet, framgår av Svx-Portalen. Där kan man även följa trafiken i realtid. Ljudkvalitén är analog, mer behöver inte sägas.

Lätt att använda
Många av funktionerna är automatiska, varför den enskilde amatören inte heller behöver lära sig något om varken den bakomliggande tekniken eller nytt handhavande. Men för de som önskar, finns många nya spännande funktioner att utforska. Men det kan var och en göra helt i sin egen takt.

Vad behövs?
SvxLink ersätter befintlig repeaterlogik på sajt. För att konvertera en befintlig repeater behövs:

• En Raspberry Pi, med 5V strömförsörjning och minneskort.
• Ett interface, bestående av
• En extern ljudenhet samt ett interface för att styra PTT i repeatern, alternativt
• SA2BLVs kompletta interfacekort (innehåller även 12V->5V omvandlare).
• Någon form av internetanslutning på sajten.

Mjukvaran SvxLink laddas hem som källkod och byggs av användaren. För detta ändamål finns såväl steg-för-steg instruktioner samt färdiga script att köra.

SSA-bulletinen
Från Öland sänder SK7SSA bulletin över hela nätet, utom SM2 som har en egen utsändning. Från Böda eller Borgholm sänds bulletinen söndagar kl 09:00, med möjlighet till förhandsincheckning från 08:45. Antalet incheckare brukar ligga mellan 40-50. Sändningen sker på SvxLink talgrupp 24070, DMR talgrupp 240721 – eller så kan man ansluta från sin mobil via EchoLink till SK7RFL-R.

SM5GXQ Peter

 

Klicka på bilden för länk till SvxLink Portal.

 

Länkar:
SvxLink 
Svx-Portalen 
SA2BLV  
SK7RFL + Repeaterskolan  
SM5GXQ

Bildspel kan laddas ned från följande sidor:
Introduktion till SvxLink   
SK7RN – SK7RFL – SK7JL – SK5BN  
Jämförelse mellan analog och digital radio

Klubbar med presentationer i närtid:
Södertörns Radioamatörer SK0QO,  16/2 klockan 19.30

 


FOTNOT

SM5GXQ Peter Lindquist
Peter har lång karriär bakom sig inom Kustradion/Televerket Radio/SAG och Sjöfartsverket/JRCC. Där har han arbetet både som radiooperatör och räddningsledare, men även ansvarat för JRCCs system såsom Telefon, Kustradio, IT och RAKEL.


Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com