Missa inte dagens introduktion till SvxLink

Posted by Erik SM7DZV on 13 februari, 2022 in Nyheter |
Publicerat 2022-02-12. Uppdaterat 2022-02-13 Uppdaterat 2022-02-16.

”Det synd och skam att så många repeatrar i Sverige inte används mera – trots allt arbete man lagt ned”, suckade Peter SM5GXQ för ett och ett halvt år sedan.
Nu växer SvxLink-nätet så det knakar.

Distrikt 0 och SK0QO Södertörns Radioamatörer inbjuder till informationsträff/videomöte om SvxLink, idag den 16 februari.

Det är SM5GXQ Peter som kommer att berätta om hur man med SvxLink kan fortsätta använda sin vanliga analoga 2m- eller 70cm-radio – samtidigt som det finns möjlighet att nå många andra analoga repeatrar i Sverige.

Inledningsvis beskrivs, hur SvxLink möjliggjorde sammankopplingen av de totalt fyra repeatrarna på Öland. Vidare beskrivs de talgrupper som används, samt hur man med subton och/eller DTMF kan styra repeatern. Presentationen fortsätter med några av de vanligaste trafikfallen, och avslutas med en kort beskrivning av vad som behövs för att ansluta sig.

Föredragshållare: Peter SM5GXQ
Datum: 16:e februari
Klockan: 19:30
Föredraget presenteras digitalt på: meet.jit.si/svx-link-sk0qo

 

Körs under Linux

SvxLink (uttalas Svix-link) är en mjukvara som körs under Linux, lämpligen i en Raspberry Pi enkortsdator. Den ersätter repeaterns nuvarande styrenhet (repeaterlogik). SvxLink har utvecklats av Tobias SM0SVX. Allting startade 2003 – då som en Linux-applikation för EchoLink. Sedan 2019 finns möjligheten att använda talgrupper, ungefär som på DMR och TETRA – dock med bibehållen analog ljudkvalitet.

Just nu: Nationellt nät med 40 noder
I Sverige finns ett nationellt nät av upp till 40 noder, bestående av nästan 50 analoga repeatrar – från Kiruna till Blekinge. Alla distrikt utom Gotland är fn representerade. Nätet drivs av SM0SVX Tobias och SM3SGP Gunnar. För övervakning finns en Portal, som utvecklas och drivs av SA2BLV Peter.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com