GPS-mottagning i östra Finland stördes ut
Finska trafikflygplan groundade

Posted by Erik SM7DZV on 14 mars, 2022 in Nyheter |

Finska YLE rapporterar att GPS-mottagningen i östra Finland och utanför den ryska enklaven Kaliningrad störts ut. Problemen började strax efter det att Finlands president hade träffat USA:s president i lördags för att bland annat diskutera ett eventuellt medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Flygplan på väg från Tallinn till Nyslott tvingades återvända till Tallinn eftersom de inte tilläts landa på grund av GPS-problem. Som en följd av störningarna har flera flyg från Nyslott ställts in. Enligt ett meddelande till passagerarna handlar det inte om ett tekniskt fel på själva flygplanet.

Finska Transport- och kommunikationsverket bekräftar
I ett pressmeddelande bekräftar det finska Transport- och kommunikationsverket  förekomsten av ”exceptionellt mycket observationer av GPS-störningar i närheten av [finska] östgränsen.”

 

”Exceptionellt mycket observationer
av GPS-störningar i närheten av [finska] östgränsen”
”Transport- och kommunikationsverket Traficom har fått information om GPS-störningar via rapportering av avvikelser från flera luftfartyg”, heter det i pressmeddelandet (2022-03-09).

”Störningarna började under helgen och fortsätter fortfarande. Idag tisdag har flera luftfartyg rapporterat om störningar av GPS-signalen på axeln S:t Michel-Jyväskylä-Kuopio. Dessutom har det litauiska Transavibaltikas flygplan inte kunnat flyga från Tallinn till Nyslott på tre dagar.”

Ingen störare utpekad
— men Norge har tidigare pekat ut Ryssland

Det är inte fastställt vem som ligger bakom störningarna. Det är inte heller känt om störningarna kommer från markbaserade sändare eller drönare. I samband med en Natoövning på Nordkalotten 2016 anklagade norska myndigheter Ryssland för att ha orsakat störning som bland annat fått ill följd att ambulansflyg tvingades stanna kvar på marken.

Relativt enkelt störa ut GPS
GNSS är ett samlingsbegrepp för de satellittjänster som levererar signaler för tid och position. I dagsläget finns fyra tjänster med global täckning, bland dem GPS (USA) och Galileo (EU). Signalerna från GNSS-satelliterna kan relativt enkelt störas ut lokalt och regionalt. Redan i dag används enklare störsändare av t.ex. stöldligor.

Erik SM7DZV

Länkar
Svenska YLE (2022-08-03): GPS-störningar nära Finlands östgräns – flygplan tvingades återvända till Tallinn och flera flyg från Nyslott inställda
Elektroniktidningen (2022-03-10) GPS utstört i östra Finland. 
Traficom (2022-03-09) Exceptionellt mycket observationer av GPS-störningar i närheten av östgränsen  
Amatörradionyheterna (2016-06-30): Amerikansk marinövning under juni störde GPS-navigering i stora delar av västra USA  
Amatörradionyheterna (2018-11-26): Norska källor: Ryssarna störde avsiktligt GPS under höstens NATO-övning på Nordkalotten

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com