”Ryskt samband fungerar inte i Ukraina
Systemet är inte anpassat för slagfältet”

Posted by Erik SM7DZV on 16 mars, 2022 in Nyheter |

Ny Teknik publicerar idag en artikel om hur nya krypterade telefoner skulle säkra ryskt samband. Under invasionen av Ukraina slutade den påkostade tjänsten ERA att fungera.

Uppgifter från en grävande journalistgrupp gör gällande  att det påkostade ryska kommunikationssystemet ERA slutade fungera sedan den ryska militären sprängt 3G- och 4G-master i Charkiv. En annan tänkbar orsak framförs av IT-säkerhetsexperten Leif Nixon som säger till Ny Teknik att ukrainska mobiltelefonoperatörer helt enkelt kan ha spärrat möjligheten att använda ryska simkort i mobilnäten. Sic.

 

Leif Nixon säger i Ny Teknik:

”Den ryska förmågan är katastrofal ….. Ryssland verkar ha en brist på kommunikationsmateriel på grund av bland annat korruption och inkompetens.”

”Systemet inte anpassat för slagfältet”
– Min bedömning är att ERA-tjänsten tagits fram för att den ryska militären ska kunna använda smarta mobiler, samtidigt som man säkerställer att kommunikationen är säker. Men telefonerna som används är vanliga kommersiella modeller, bland annat för att hålla ner kostnaderna. Systemet är därför inte tänkt eller anpassat för slagfältet – utan mer något som ska användas i fredstid på eget territorium, säger Leif Nixon.

Läs artikeln och dess analys
av uppgifternas trovärdighet

Missa inte att läsa hela artikeln i Ny Teknik, som också innehåller en analys av uppgifternas trovärdighet. Här finns också en länk till en artikel om hur USA hjälpte Ukraina att slänga ut ryska hackare innan invasionen.

Erik SM7DZV

Källor/Länkar:
Ny Teknik (2022-03-16) Rysk kryptolur höll inte – militären fick ringa okrypterat 
Ny Teknik (2022-03-10) USA hjälpte Ukraina slänga ut ryska hackare inför invasionen

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com