Grattis Torsten SM3NFB — som nu blivit 80

Posted by Erik SM7DZV on 23 mars, 2022 in Familjesidan, Nyheter |

Torsten XV3TH under radiotrafik från Con Dao, 2019.
FOTO Quynh Huong Hjalmarsson.

Den 23 mars fyllde Torsten Hjalmarsson SM3NFB 80 år. Torsten är hedersmedlem i Ölands Radioamatörer. Vi gratulerar Torsten på hans bemärkelsedag.

Torsten föddes i Lomåsen, Jämtland, där han under ungdomsåren  var fruktad center i Gåxjö IF:s fotbollslag. Torstens och mina vägar korsades långt senare, år 2000, i Hanoi, Vietnam, nästan på andra sidan jorden. Sedan dess har det blivit många QSOn och många personliga möten.

Som medlem i SVARK, Jönköping, fick Torsten sitt amatörradiocertifikat den 3 december 1981. Den som tog med sig Torsten till SVARK var grannen SM7LTW Bertil Karlsson (S.K.). A-certifikatet blev klart fem år senare, den 5 december 1986. I Vietnam har Torsten idag anropssignalen XV3TH, men han har tidigare också haft signalerna XV7TH och XV9TH.

 

Född i Lomåsen, Gåxjö
Torsten föddes i Lomåsen, Gåxjö, Jämtland. Efter tolv år på sjön gick han iland 1974 för att bli sjukhusingenjör i Jönköping. Senare i karriären gick han Räddningsskolan i Sandö för att därefter, den 19 augusti 1991, landa i Hanoi, anställd av SIDA som sjukhusingenjör. Torsten delade sin tjänst mellan IPCH i Hanoi, som i Sverige benämndes Olof Palmes Barnsjukhus, och sjukhuset Uong Bi i Halong Bay.

Efter några år hos SIDA startade Torsten och hans hustru Quynh Huong eget företag och blev representanter i Vietnam, först för Electrolux och senare för Getinge. Affärsverksamheten bestod i att sälja sterilutrustning till sjukhus. 2011 flyttade familjen tillbaka till Sverige. Vintrarna fortsatte man att tillbringa i Vietnam, i det uttalade syftet att undvika vintrarnas jämtländska kallblåst. 2015 flyttade man från Brunflo utanför Östersund till Sundsvall.

För två år sedan slog covidpandemin till, och Quynh Huong lyckades med konststycket att ordna biljetter på det sista flyget som lämnade Vietnam innan det blev lock down för hela landet. Sedan dess har familjen bott på Nynäshamnsvägen i Sundsvall.

År 2000 XV7TH i Hanoi
När jag första gången träffade Torsten år 2000 var hans anropssignal XV7TH. Jag och en kollega från Växjö universitet skulle till Hanoi i Vietnam för att delta i en konferens om arbetsmarknadsfrågor. Inför resan kom frågan upp om det skulle vara möjligt att få en vietnamesisk amatörradiolicens under vistelsen. Frågan gick Kjell SM6CTQ som inte visste säkert men hänvisade vidare till Rolf SM5MX som då arbetade vid svenska ambassaden i Tokyo.

— Glöm det, var svaret från Rolf. Men kontakta Torsten, hos honom kan du säkert få tillfälle att köra radio.

Mina första radioförbindelser från Hanoi
Sagt och gjort, mejl till Torsten och OK från honom på stående fot. Jag skulle få tillgång till både hans radiostation och hans anropssignal. Jag hade meddelat några vänner i Sverige att jag skulle vara QRV och vi fick bra förbindelser på 21 MHz SSB. Efter en stund frågade Torsten:

— Har kört väldigt lite telegrafi. Skulle du inte kunna köra några CW-QSOn?

Jovisst kunde jag det. Jag skiftade mode och nycklade CQ CQ CQ DE XV7TH CQ CQ CQ DE XV7TH PSE K

Svar direkt — och pile up
Svar fick jag direkt och de första tre eller fyra förbindelserna gick väl hyggligt. Men sedan brakade det loss. Jag hade aldrig suttit i orkanens öga någon gång tidigare. Det blev en pileup värre än jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Det är i det här läget man är tvungen att köra duplex, eller som det vanligtvis heter idag split. Det hade ju inte varit svårt att ligga kvar med sändaren och flytta mottagaren ett par kHz upp. Men något sådant var jag inte beredd på. Stressen och kallsvetten slog till och hjärnan måste ha slutat att fungera. Det blev inte många fler CW-QSOn i Torstens logg den kvällen. Men var säkra på att jag åkte tillbaka till vårt hotell med en erfarenhet rikare.

Regelbundna söndagssked 2000 – 2006
Efter besöket i Hanoi år 2000 fortsatte Torsten och jag att köra sked på söndagar klockan 11.00 svensk tid på 15 meter SSB (21230 kHz). Vi höll på fram till ungefär 2006, innan solfläckscykeln dippade 2009.

Under senare år har det varit svårt att nå Torsten under hans vistelser i Vietnam. Bostaden i ett nybyggt område av Danang är fullkomligt översköljd av EMC-störningar. Det går inte att höra något i mottagaren. Utom en gång något år innan pandemin. Plötsligt hördes stationer från när och fjärran. Torsten trodde knappt sina öron. Det som hade hänt var att elnätet hade stängts under några timmar för underhållsarbeten, och Torsten körde på batteri.

Idag är det enklare när vi vill ha ett QSO. Mellan Öland och Medelpad går det nästan alltid att köra på 40 meter.

Länkar:
Amatörradionyheterna: Sökresultat ”SM3NFB”

Fler bilder

Torsten vid Halong Bay, 2009.
FOTO Erik SM7DZV.

Torsten och hustrun Quynh Huong vid Lörudden utanför Sundsvall. Augusti 2021.
FOTO: Erik SM7DZV.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com