Torsdag: B-52 på besök i vårt närområde

Posted by Erik SM7DZV on 1 april, 2022 in Nyheter |

B-52 på väg tillbaka till basen i England.
Källa https://globe.adsbexchange.com/

— Av Rolf T Salme, SM5MX —

På den spännande sajten https://globe.adsbexchange.com/ kan man följa flygtrafik över hela världen. Just nu är det extra intressant att se vad som pågår i vårt närområde, särskilt som ett klick på bokstaven ”U” längst upp tar bort all civil flygtrafik och kartan därefter enbart visar militära flygningar (om transpondrarna är på). Man får även en mängd data om varje flygplan, som typ, höjd, hastighet, kurs m m.

Vid 1330-tiden SNT igår (2022-03-31) uppenbarade sig en mer oväntad besökare i vårt grannskap strax söder om Bornholm , en amerikansk B-52 L8J Stratofortress.

Snart hade den flugit in över polskt territorium för att därefter lägga sig och cirkla över orten Ostroleka NNO om Warszawa i flera timmar på drygt 8.000 meters höjd. Strax efter kl 16 lämnade den mönstret, flög ner till Tjeckien, gjorde en extrasväng där för att sedan återvända till Storbritannien. En stor del av denna flygtur kan ses på bifogade karta. Observera särskilt ”trasselsudden” NNO Warszawa.

 

B52 ägnar sig inte åt signalspaning
Det är naturligtvis frestande att försöka gissa syftet bakom denna flygning; en expert jag kontaktat säger sig t ex aldrig ha hört talas om någon B-52:a i samband med signalspaning.

”Väl genomtänkt flyguppvisning för utvald publik”
Min egen gissning är att det snarare rör sig om någon väl genomtänkt flyguppvisning för en utvald publik längre österöver, kanske som en påminnelse om en av det kalla krigets klassiker: det strategiska bombflygplanet B-52.

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com