Solen mycket ostadig — Både flares
och koronamassautkast senaste veckan

Posted by Erik SM7DZV on 3 april, 2022 in Nyheter |

Klicka på bilden för för att se situationen i realtid.
(Länk till NOAA Radio Communications Dashboard.)

Som alla kortvågsanvändare märkt har solen haft en orolig vecka. Ett koronamassautkast, CME, förenade sig med ett annat utkast redan på väg mot jorden och vållade jordmagnetisk storm i slutet av veckan. Under samma tid har ett stort antal solfacklor [eng. flare] påverkat jonosfären och lett till kraftig dämpning i D-skiktet både i går och idag. Ytterligare en magnetstorm bedöms kunna inträffa om ett par dagar.

Det senaste solutbrottet inträffade söndag förmiddag vid 8-tiden och ledde till 25 decibels dämpning av frekvenser upp till fem MHz, se figur.

Massautkast beräknas nå jorden på tisdag eller onsdag
Spaceweather.com rapporterar om en långvarig flare och koronamassautkast som inträffade igår, den 2 april, när solfläcken AR29 75 exploderade. Utbrottet ledde till en flare av M4-klass. Solfläcken, som är på väg bort från oss, tros ändå ha skickat iväg solmassa i riktning mot jorden. Huvuddelen av utbrottet kommer att missa jorden men inte allt. En del av massautkastet beräknas nå jorden den 5 eller 6 april.

 

Flare aktiverar D-skiktet
— försämrar konditionerna i lägre delen av kortvågsbandet

Solfacklor, flares, består av röntgen och UV-strålning som når jorden åtta minuter efter utbrottet. Solfacklor aktiverar D-skiktet och medför därför dämpning inom den låga delen av kortvågsbandet.

Koronamassautkast leder till jordmagnetisk störning
— försämrar konditionerna i övre delen av kortvågsbandet
Ett koronamassautkast, som består av utslungad solmassa, når jorden efter några dygn, ofta två till fyra dygn efter utbrottet. Massautkastet orsakar då magnetstorm, vars intensitet bestäms av omfattningen och karaktären av utbrottet. En jordmagnetisk storm försämrar konditionerna i den högre delen av kortvågsbandet.

Radiooperatörens val
För radiooperatörer som drabbas av en flare gäller det att om möjligt försöka gå till ett högre frekvensband. Den som drabbas av jordmagnetisk storm bör försöka förbindelse inom lägre frekvensband.

 

 

 

Länkar
NOAA: Radio Communications Dashboard 
Spaceweather.com (2022-04-03): Long duration solar flare and cme  
SpaceWeatherLive: Hemsida

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com