9670 kHz AM — Channel 292 — Sänder
Bahnhofs ocensurerade nyheter till ryssarna

Posted by Erik SM7DZV on 8 april, 2022 in Nyheter |
Uppdaterat 2022-04-08: E-postlänk för SWL-rapporter.

Rainer Ebeling DB8QC, radioamatören som byggde en egen rundradiostation för kortvåg, Channel 292. Här med ett av slutstegen för 6070 kHz. Stationen har två slutsteg med en powersplitter som möjliggör 10 kW PEP.
FOTO: Privat.

Klicka på logotypen för länk.

AM-stationen Channel 292 har blivit mycket aktuell i dagarna. Stationen har börjat sända Bahnhofs ryska program om kriget — med den ryska befolkningen som målgrupp.

”Channel292” är en halvkommersiell kortvågsstation som drivs av radioamatören DB8QC, Rainer Ebeling. Anläggningens QTH finns cirka 40 km norr om München i södra Tyskland. Förr i tiden, fram till nedläggningen av sändaren i Wertachtal år 2006, användes frekvensen av Deutsche Welle.

Sänder Bahnhofs program på ryska
Channel 292 sänder sedan ett par veckor dagliga program på ryska med antennriktning Ryssland. Programmet har har tillkommit på initiativ av internetleverantören Bahnhof, och syftar till att motverka de statskontrollerade ryska mediernas filtrerade nyheter och den ryska censuren. Se särskild artikel med länkar till tidningen Journalisten och till SVT-Nyheter/Kultur.

Får sända AM rundradio på kortvåg 24/7
Rainer Englert, DF2NU, är chefredaktör och ansvarar för programmen som sänds. Han är mycket noga med att framhålla att Channel 292 inte är någon piratradiostation. Stationens sändningslicens är utfärdad av tyska myndigheter. Stationen har tillstånd att sända AM rundradio 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan.

 

Medarbetare vid Channel 292: F.v. Christian Reiber DL8MDW, Rainer Englert DF2NU (redaktör) och Eva-Maria Englert DG9MFG.
FOTO: Privat.

Låg efterfrågan kortvågsfrekvenser för rundradio
— lätt att få sändningstillstånd i Tyskland

I Tyskland är det relativt enkelt att få sändningslicenser på SW och MW eftersom statliga och kommersiella stationer inte längre är särskilt intresserade av dessa band.

Sänder kortvåg på beställning
Rainer Ebeling DB8QC är tekniskt ansvarig och ensam ägare till företaget, Intermedicom LLC. Det är ett mycket litet företag, grundat enbart av formella orsaker, och med endast en anställd, Rainer DB8QC. Channel292 sänder kortvåg för mer än 30 kunder i Europa, inklusive några officiella stationer. Rainers företag Intermedicom GmbH LLC äger sändningslicens.

”Halvkommersiell” rundradiostation
Stationen drivs på halvidéell och halvkommersiell basis. Man tar ut en avgift för att täcka energikostnader (20 kWh per drifttimme) plus kostnader för stationsbyggnad och tillhörande teknik, för närvarande 19 Euro per timme. Den extra timkostnaden för att använda treelementsbeamen för 31 meter är tre Euro.

Delar från DW:s sändare i Wertachtal
Innan Deutsche Welles 10 kilowattssändare i Wertachtal sprängdes, köpte Rainer DB8QC delar av drivstegen samt några transformatorer. Drivstegen och transformatorerna från Wertachtal återanvändes och är fortfarande i bruk. Resten av stationen är byggt på plats. Varje sändarslutsteg består av två rörförstärkare med 3CX3000 med splitter/combiner som kan leverera upp till 10 kW PEP. De tre sändarna går helautomatiskt med fjärrkontroll och PC.

Dipol för 49 och tre elements beam för 31 meter
Antennen för 49-metersbandet är en enkel dipol, cirka 10 meter över mark. Den har mycket hög strålningsvinkel och är optimerad för kortdistanstäckning. För 31-metersbandet, som nu används för sändningarna till Ryssland, används en tre elements beam.

Söndagar: Radio DARC sänder amatörradiomagasin på 6070 kHz

Alla lyssnarrapporter till Radio DARC konfirmeras med tryckta QSL.
Skicka in lyssnarrapporten via e-post. Klicka här.

Varje söndag klockan 09:00 UTC (11:00 lokal tid) sänder Channel 292 ett amatörradiomagasin som heter Radio DARC.

Skicka gärna lyssnarrapport
Sändningen sker på rundradions 49-metersband, 6070 kHz, och innehåller amatörradiorelaterad information och ”lite bra musik”. — Skicka gärna in din lyssnarrapport med e-post. Klicka här.

— Vi hörde om Channel 292-projektet genom DARCs nyhetsbrev. Det var intressant att det var en radioamatör som startade det. Så vi frågade honom om vi kan hyra lite sändningstid, berättar Rainer DF2NU. Det gick bra.

 

 

 

Tack:
Tack till Lennart SA5MMM och Claes SA5BRU för värdefull hjälp med anskaffning av underlag och fotografier.

Länkar:
• Channel 292: Hemsida
Amatörradionyheterna (2022-04-06) Med en president som Putin lägger man inte ned kortvåg 
Amatörradionyheterna (2022-04-10): Tveksam hörbarhet för VOB i Ryssland: Frekvensen troligen för hög för att gå bra till St Petersburg och Moskva
QRZ: DF2NU

 

Fler bilder:

Conny Ferrin är stationens radiomoderator och hallåman. Han är inte radioamatör men kortvågslyssnare (SWL).
FOTO: Privat.

Channel 292 — Combiner.
FOTO: Channel 292.

Nätdel.
FOTO Channel 292.

Slutrör.
FOTO: Channel 292.


FOTNOT:
När Bahnhovs VD Jon Karlung väckte frågan om nyhetssändningar på ryska trodde han att det skulle kunna ske genom att radioamatörer sände rundradio från sina egna stationer. Många var de radioamatörer som tog sig för pannan när de läste Karlings upprop till ”radioentusiaster”.

Som alla insatta känner till är, för det första, rundradiosändningar inte tillåtna från amatörradiostationer. För det andra är det knappast troligt att ryska gummor på den vidsträckta taigan har tillgång till radiomottagare för SSB, än mindre vet inom vilka våglängdsområden sådana föreslagna sändningar skulle kunna finnas.

”SSA kan inte uppmana sina
medlemmar att bryta mot gällande lag”

Svaret från SSA:s ordförande Jens Zander SM0HEV blev att sådana föreslagna rundradiosändningar inte är tillåtna, samt att SSA inte kan uppmana sina medlemmar att bryta mot gällande lag. (Lyssna på HQ-nätet 2022-03-19)

Via SSA fick Karling i stället förslaget att Bahnhof skulle vända sig till någon kommersiell radiostation, till exempel Channel 292, vilket också blev resultatet.

Skånsk radioamatör sände ändå
Att rundradiosändningar från amatörradiostationer inte är tillåtna hindrade dock inte en skånsk radioamatör att villfara Karlungs ”upprop” till ”radioentusiasterna”. Det skedde några dagar efter krigsutbrottet och var så vitt känt är en engångshändelse.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com