Tveksam hörbarhet för VOB i Ryssland:
Frekvensen troligen för hög för att
gå bra till St Petersburg och Moskva

Posted by Erik SM7DZV on 10 april, 2022 in Nyheter |

VOB,
Voice of Bahnhof.

Nyheter på ryska.
Troligtvis är frekvensen för hög för att sändningarna ska höras bra i Moskva.

Från våra läsare får vi in hörbarhetsrapporter för VOB (Voice Of Bahnhof), som sänder ryska nyheter från sin Stockholmsredaktion Echo STHLM.

Vår nättidning har tidigare rapporterat att sändningarna inte hörs överdrivet bra hos oss, åtminstone inte i södra Sverige. Det förhållandet beror troligen både på valet av frekvens och sändningsriktning.

Från Lennart Deimert SA5MMM skickade oss en kommentar och en inspelning:

Jag har med hjälp av KIWI-mottagare i Ryssland undersökt hur sändningarna via Channel292 hörs. Jag har lyssnat några kvällar men bara hört stationen svagt. Dessutom är det få ryska KIWI-mottagare som är ganska medelmåttiga, skriver Lennart SA5MMM.

I går kväll [läs 2022-04-09] gjorde jag kort inspelning från en KIWI i Belarus, som Rolf SM5MX bekräftade var just Echo Stockholm. Stationen hörs också i Novogrod men är starkt störd av Kina (?) på 9675 kHz. Det behövs en radiomottagare med LSB för att kunna lyssna på sändningen.”

Om inspelningen
Inspelningen är gjord av Lennart Deimert SA5MMM via en KIWI-mottagare i Belarus.
Använd upp/ner-piltangenterna för att höja eller sänka volymen.

 

En annan läsare skriver:
Jag gissar att VOB förmodligen inte har mottagit särskilt många SWL-rapporter, i varje fall inte tillräckligt många för att dra några slutsatser. Jag kollade ett stort ryskt radioforum för all sorts radio för en stund sedan [2022-04-09], men där förekom inget om VOB – gissningvis kommer vi nog aldrig att få se något om VOB där heller, för det kan ju ha sina risker att sprida sådan info.

Jag har sett en SWL-rprt från en plats mellan Moskva och Uralbergen. Där hördes VOB i och för sig bra, men den huvudsakliga målgruppen måste nog vara folk i Moskva- och St Petersburgsregionerna. För båda städerna är frekvensen 9 MHz för hög kl 21z, särskilt för St Petersburg.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com