Euskefeurat: Aldrig för sent att ge upp!

Posted by Erik SM7DZV on 22 april, 2022 in Kultur, Nyheter, Oradio, Samhällsdebatt — Helt utan radioanknytning |

Klicka på CD-konvolutet och lyssna till en sång om nyhetsvärdering av Euskefeurat.

Nyhetsvärdering är något som vanligtvis är förbehållet journalister. Enligt statens medieråd kan det finnas många olika skäl till hur nyheter värderas.

Hit kan till exempel höra om händelsen är ovanlig, oväntad eller dramatisk; om den får konsekvenser för många människor; om den är negativ och därför har högt nyhetsvärde; om nyhetsproducenten är ensam om nyheten, eller om händelsen involverar berömda personer eller personer med inflytande över samhället.

Musikgruppen Euskefeurat från Piteå besjunger i en av sina visor en nyhetsvärdering hämtad ur känd kvällstidning. Klicka på bilden av skivans CD-omslag och lyssna på visan, innan du går vidare och läser mer.

Redaktionens Euskefeurat-val:
Klicka på bilden för att lyssna till en sång från Hotaheiti.

Läs mer om nyhetsvärdering och Euskefeurat.

Euskefeurat startade i Piteå 1977 med Ronny Eriksson som en av initiativtagarna . Under de första åren var framträdandena främst en lokal företeelse i Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyn.

Euskefeurats egen historia:
Det här är Eskefeurats egen beskrivning av bandets historia, hämtad från bandets hemsida:

1981 påbörjades arbetet med den första skivan ”Ägge borte katta”. Något skivbolag som ville satsa på detta band kunde inte frambringas så bandmedlemmarna startade ett eget skivmärke ”Meukskrede Records” och gav ut första plattan själva. På den tiden var det Vinyl som gällde och plattan lanserades lagom till kyrkmarknaden i Öjebyn 1982. Försäljningen gick bra och när marknaden var slut hade skivan gått ihop ekonomiskt. Sedan rullade det på och spelningarna blev fler och fler.

—-

2014 I oktober släpps plattan ”Sånger från Hotaheiti” . Nu turneras det några år med denna platta som bas.

—-

2017 Jubileum! Bandet sätter upp ett nytt program ”40-åriga kriget”. En mix av gammalt och nytt. I 40 år har bandet krigat för den lilla människan mot makten. Med humor, allvar och spelglädje som vapen.

—-

2020 Vi ger oss ut på en liten miniturné i februari och mars ”Det är aldrig för sent att ge upp”. Sen dyker det upp ett virus, Covid-19, som sätter käppar i hjulet för kommande evenemang.

Slut citat.

Tillbaka till nyhetsvärdering
Tillbaka till frågan om nyhetsvärdering. Det finns olika teorier om nyhetsvärdering, en grundläggande handlar om avstånd: tidsavstånd, geografiskt avstånd och kulturellt avstånd.

Journalisthögskolan lär ut att nyhetsvärderingen bygger på närhet, det oväntat dramatiska, människorna, känslorna och ”det udda”.

Statens medieråd är ännu mera utförlig ställer enligt Wikipedia upp nio olika anledningar till hur nyheter värderas. Se länk till Wikipedia.

I botten ligger redaktionens uppfattning om kundernas, nyhetskonsumenternas, intresse eftersom det är grunden för nyhetsmediets ekonomi till följd av försäljning av prenumerationer, lösnummer och reklam.

Nog är det underbart med fri journalistik?

 

 

 

Länkar:
Euskefeurat: Hemsida
Youtube Euskefeurat texter: Perellin Humppa 
Wikipedia: Nyhetsvärdering

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com