Radiomuseets nyhetsbrev maj 2022: Radio
på ryska och Hitlers Volksempfänger VE301

Posted by Erik SM7DZV on 25 april, 2022 in Nyheter |

Volksempfänger och varningstext.

Radiomuseets nyhetsbrev nummer 160, Maj 2022, är nu ute. Som alltid välfyllt och med intressant läsning för alla radiointresserade. Kriget i Ukraina aktualiserar notiser om och länkar till Bahnhofs Radio som sänder nyheter på ryska via Channel 292 i södra Tyskland samt och om Sveriges Radios nyhetspodd på ryska.

En ytterligare artikel som har sin grund i det pågående kriget har skrivits av nyhetsbrevets redaktör Lars Lindskog:

Volksempfänger med tukthusvarning
Diktaturernas makt över media består än i dag. Lindskog går tillbaka till andra världskriget och inleder med en bild på en Volks-Empfänger och varningstexten:

Tänk på att lyssna på utländsk radio är ett brott mot vårt folks nationella säkerhet och kommer på führerns order att bestraffas med stränga tukthusstraff”.

 

Störsändning av ovälkommen rundradio
Lindskog fortsätter: ”En teknik man använde för att förhindra utlandslyssning var att använda störningssändare. Vi som är lite äldre minns att den tekniken även användes av Sovjetunionen under det kalla krigets dagar.

År 1990 upphörde det kalla kriget och störningarna försvann. Radio Free Europe m fl. sändare stängdes ned och revs. Under denna nya tid ansåg man sig inte längre behöva några gränsöverskridande radiosändningar. Sveriges Radios utlandssändningar slutade år 2010 och 2015 sprängdes kortvågsmasterna Hörby och sändarna såldes till Madagaskar.”

Internet manipuleras
Lindskog går vidare genom att nämna hur internet kan manipuleras, hur regimkritiska internetkanaler kan stängas ned och hur statskontrollerade medier i praktiken kan ges monopol på nyhetsförmedling.

Volksempfänger VE301W, chassi.
Källa https://antiqradio.com.

Nazisterna satsade på rundradio
Intressant ur historiskt perspektiv är att minnas hur nazisterna direkt efter Adolf Hitlers maktövertagande 1933 satsade på rundradio för att kunna sprida sin propaganda. Hitler beordrade tyska radiotillverkare att producera Volksempfänger, VE301, som ett billigt sätt att ge varje tysk familj tillgång till nazistpartiets radiosändningar.

VE301 – till minne av maktövertagandet
Därigenom kunde den nazistiska propagandamaskinen nå in i varje hem. När namnet VE301 valdes stod VE för Volks-Empfänger och siffror för att påminna om den 30 januari 1933 när Adolf Hitler kom till makten i Tyskland, ”Volksempfänger der Nationalsozialistischen Revolution am 30.1.1933”.

Lagom dålig mottagare
Syftet med massproduktionen av Volks-Empfänger var inte att åstadkomma en känslig radiomottagare som skulle kunna ta emot svaga radiosignaler från sändare i fjärran. Det handlade i stället om att den skulle vara lagom dålig så att enbart tyskarnas egna propagandasändningar kunde avlyssnas.

Fler bra tips i Nyhetsbrevet:
Lennart Wasling har levererat en historisk artikel om Borås radiostationer genom åren. Här hittar man också tips på en rad med sevärda youtubefilmer från Radiomuseet. Viktor Ohlsson har gjort dem lätt åtkomliga från museets hemsida eller direkt via länk

Länkar:
Radiomuseet:  Nyhetbrev nummer 160: Maj 2022
Antiqradio.com: Old German Tube Radio: Volksempfenger 
Wikipedia: Volksempfänger

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com