Vårterminen slut för avrostade telegrafister

Posted by Erik SM7DZV on 10 maj, 2022 in Nyheter |

Telegrafiavrostningens vårtermin avslutades med hörmottagning och därefter kurssummering på Jitsi.
Här några av de avrostade deltagarna: SA0BBO, SM4MWH, SA6TPJ, SA7JMA, SM0AVX, SM7JKQ, SM7TOR, SM7USW SM7MVL och SM0DMY. På skärmklippet syns också handledarna Mats SM7BUA, i mitten, och Erik SM7DZV, uppe t.v.

För en knapp vecka sedan avslutades avrostningen av telegrafister som Ölands Radioamatörer, SK7RN, genomfört under de senaste ett och ett halvt åren. Examensdagens program bestod av hörmottagning, som vanligt under ledning av Mats SM7BUA, följt av uppföljningsträff på Jitsi.

Om tillräckligt stort intresse finns kommer nya avrostningsmöjligheter att erbjudas till hösten. Läs vidare om hur du kan komma igång på telegrafi redan i sommar. Försök gärna att ta emot ett telegrafiprov i 60- eller 100-takt. Provet finns längst ned i artikeln.

 

20-tal deltagare
SK7RN:s första avrostning genomfördes 2012. Eftersom klubben fick återkommande förfrågningar om en fortsättning gjorde man ett omtag i januari 2021. Totalt har cirka 20-talet deltagare varit med under de tre senaste terminerna.

Trafikövningar
Ett drygt tiotal av dessa har först deltagit i lärarledda trafikövningar för att efter nyår i år själva organisera träningen.

Messenger talar om när någon är QRV
Genom Messenger kan deltagarna snabbt få veta när någon är på, och på vilken frekvens, så att man enkelt och spontant kan få många trafiktillfällen. Det är Jörgen SA7JMA som administrerar gruppen:

”Viktigt att den som vill vara med
också är beredd att vara aktiv”
— Vi vänder oss till dem som vill lägga ned den tid som krävs för att utveckla sitt telegrafikunnande och sin etervana. Den som vill vara med är välkommen att kontakta mig, säger Jörgen. För att det ska fungera är det viktigt att de som anmäler sig är beredda att vara aktiva. Takten är också viktig. Vi kör i lugn takt, 60 till 70-takt ungefär, så att så många som möjligt kan vara med.

Klicka här för att kontakta Jörgen.

Handledarna positiva till fortsättning
Handledare för telegrafiavrostningen har varit Mats SM7BUA, som ansvarat för hörmottagning och taktträning, och Erik SM7DZV som haft hand om trafikexempel och trafikövningar. Mats och Erik ställer sig positiva till att ta emot deltagare till en ny avrostningsomgång över två terminer. Start skulle då kunna ske i början av oktober kommande höst och avslutning om ett år. Förutsättning för en ny avrostningsomgång är att intresse finns och att det finns tillräckligt många som anmäler sig och är beredda att lägga ned den tid som krävs.

Anmäl dej till höstterminen redan nu
Det går bra att anmäla sig redan nu. Klicka här och tala om att du är intresserad.

Telegrafiprov 60-takt:

Telegrafiprov 100-takt:

Länk:
SK7RN Hemsida. Klicka där på menyfliken Telegrafiutbildning.

 

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com