Kraftig flare klockan 07.19 UTC
— Total kortvågsblackout i morse

Posted by Erik SM7DZV on 19 maj, 2022 in Nyheter |
[Hämtat ur verktygslådan:]

Solutbrottet den 2022-05-19 klockan 0719 UTC.
Lägg märke till dämpningen i D-skiktet, som visas i grafen till höger.

Källa NOAA.
Klicka på bilden för direktlänk till källan och möjlighet till realtidsuppdatering.

I morse (2022-05-19) klockan 0719 inträffade en total blackout på den nedre av kortvågsbandet. Vid 2 MHz var dämpningen i D-skiktet 30 dB, vid 5 MHz var dämpningen 20 dB, vid 10 MHz cirka 6 dB och vid 15 MHz cirka 5 dB.

Det finns anledning att vänta fler solutbrott under det närmaste dygnet.

Blackouten inträffade när många morgonringar är igång bland svenska radioamatörer och ledde till att ingen trafik kunde genomföras under flera minuter. Vår nättidning har många gånger redovisat D-skiktsdämpningar till följd av solutbrott. Det dock sällan man själv sitter nästan mitt i måltavlan.

 

QRK 0 — QSA i bästa fall 1
Utbrottet inträffade när solen stod mitt i söder över västra Indien, men det var så kraftigt att hela den solbelysta delen av jorden påverkades. Dagens Ölandsring på 80-metersbandet, öppnade klockan 09.00 (07.00 UTC) och SA7MHS, Mikael på Hästö som checkade in först, gick in med 59. Tio minuter senare var frekvensen död:  QRK 0, QSA i bästa fall 1. Framåt 09.45 kunde trafiken långsamt återupptas men signalerna var fortfarande mycket svaga och knappt läsbara.

Solen mycket aktiv
Under den senaste månaden har solen varit mycket aktiv ett stort antal flares har förekommit. De har många gånger förekommit när det varit natt på vår egen del av jorden. Utbrotten har varit så frekventa att vi endast undantagsvis rapporterat om dem.

Utnyttja Amatörradionyheternas verktygslåda
Det redaktionen har gjort har varit att uppmana våra läsare att utnyttja Amatörradionyheternas verktygslåda, för att få svar när något oförutsett inträffar. Det är framför allt två platser på nätet som ger information i realtid: NOAA:s undersida Radio Communications Dashboard samt SpaceWeatherLive:s undersida Solutbrott.

Röntgenstrålning från en flare når jorden på åtta minuter
Aktiverar D-skiktet, dämpar på låga kortvågsfrekvenser
Flare aktiverar D-skiktet och försämrar konditionerna i lägre delen av kortvågsbandet. Solfacklor, flares, består av röntgen och UV-strålning som når jorden åtta minuter efter utbrottet. Solfacklor aktiverar D-skiktet och medför därför dämpning inom den låga delen av kortvågsbandet. Tumregeln vid en flare är därför att gå upp i frekvens, om man kan.

Massautkast CME
Vid en kraftig flare slungas solmassa ut i rymden. Om massautkastet (CME) är riktat mot och träffar jorden inträffar en störning i det jordmagnetiska fältet. Störningarna i magnetfältet leder vanligtvis till försämrade kommunikationsmöjligheter i den övre delen av kortvågsbandet. När detta inträffar är tumregeln att om möjligt välja en lägre frekvens. Tiden från det massautkastet lämnar solen till dess jorden påverkas brukar vara tre till fem dygn.

Morgonens solutbrott kan leda
till jordmagnetiska störningar kommande helg

Tiden från massautkastet till dess jorden påverkas brukar ofta vara tre till fem dygn. Om morgonens flare också medförde ett massautkast kan störningar av det jordmagnetiska fältet troligen väntas någon gång under kommande söndag och måndag. Nivån på jordmagnetiska störningar mätes med Kp-index [Se fotnot].

 

 

 

Länkar
NOAA, Radio Communications Dashboard  
SpaceWeatherLive, Solutbrott  
Amatörradionyheterna (2022-04-03): Solen mycket ostadig — Både flares och koronamassautkast senaste veckan


FOTNOT:
KP-index
Kp-index är ett geomagnetiskt aktivitetsindex baserat på data från magnetometrar över hela välden. Mätaren som visas på SpaceWeatherLive visar de senaste observationerna från NOAA SWPC och kan användas för att göra en grov uppskattning av aktuella globala geomagnetiska förhållanden.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com