RigExperts grundare Sergej Litvinov UX1UA
Här är hans QTH och hem — före och efter

Posted by Erik SM7DZV on 21 maj, 2022 in Nyheter |
Uppdaterat 2022-05-23 : Bilder och länk till QRZ.

Yagiantennen.
FOTO från RigExperts hemsida.

Bostadshus och trädgård.
Foto från RigExperts hemsida.

 

Swisha ditt stöd.

En av grundarna av det kända företaget RigExpert i Ukraina, Sergej Litvinov UX1UA befann sig i början av den ryska invasionen i centrum för de hårdaste striderna i området nära Kyiv. Ryssarna försökte erövra Gostomel-flygfältet för att flyga in trupper som var tänkta att erövra Kyiv.

RigExperts hemsida (fliken nyheter, 2022-04-26)  beskriver man hur ”En mysig, grön, blomstrande och respektabel förort till Kyiv – Gostomel, Irpen, Bucha och många närliggande bostadsområden” totalt förstördes och brändes ner av raketer och bomber som avfyrades av ryskt flygvapen.

Första natten: gömda i husets källare
Ett av Ukrainas bästa amatörradio-QTH, UX1UA, i Gostomel hamnade under eld från angriparna.

Sergejs tvåelements Yagi för 80-metersbandet från Optibeam — Innan Ryssland startade kriget mot Ukraina.
Klicka på bilden för större skala.

Under första dagens beskjutningar befann sig Sergej med sin fru och tre barnbarn i källaren intill radioshacket. De skulle inte ha överlevt en andra dag. På något mirakulöst sätt lyckades de komma ut ur stridszonen. Sergej och hans familj lyckades ta sig undan oskadda och är nu i säkerhet.

Allt plundrades. Ena hunden sköts av ryssarna
Som vi nu [alla] känner till plundrades så småningom allt och brändes sedan ner. En av de två hundarna, en Alabay [Central Asian Shepherd Dog] vid namn Volcano, som bestämt vägrade att sätta sig in i bilen för att fly, sköts ner av ryssarna.

 

Livets alla minnen brändes upp
All utrustning förstörs och den fantastiska trädgården med mer än 100 träd utrotas. Familjearkiv, familjebilder, vinylsamling för hela livet, en halv miljon QSL-kort, diplom, varma minnen från familjekvällar, ett hus med sin unika själ, en radioshack byggd med kärlek – allt försvann i elden. Lyckligtvis överlevde RigExpert-teamet – vi lever alla. Men vad många av oss har upplevt – det är omöjligt att sätta ord på.

Förkrigsbild på Sergej i sitt shack.

Sergej i sitt shack innan det plundrades och förstördes.
FOTO från QRZ.com.
Klicka på bilden för länk till Sergejs egen sida på QRZ.

 

 

 

 

 

Länkar:
RigExpert:Hemsida
Amatörradionyheterna (2022-04-10): Swisha ett stöd till radioamatörer i Ukraina Här är QR-koden som underlättar betalning


FOTNOT
Från och med nu använder vi  ukrainsk stavning av Kyiv.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com