Radio New Zealand startar ny AM-sändare

Posted by Erik SM7DZV on 25 maj, 2022 in Nyheter |
Uppdaterat 2022-05-25

Stilla Havet: Glesast befolkat i världen
— men av stor strategisk betydelse.
Illustration: Skärmklipp ur Google Earth.

Radio New Zealand Pacific, RNZP, har startat en ny AM-sändare.

Därigenom vill man förbättra tillgången till sakliga och tillförlitliga nyheter inom hela Stillahavsregionen.

Rundradio säkrare än Internet
Åtgärden visar en ökad medvetenhet om att rundradio är säkrare än internet, när det gäller att säkert kunna nå ut med nyheter och information till avlägsna områden. Flera exempel under de senaste månaderna visar att Internet kan stängas av och manipuleras av länder, som vill hindra befolkningen att ta del av annat än regimens egen världsbild.

De mycket stora avstånden inom Stillahavsområdet har, i motsats till Europa, medfört att kortvåg och rundradio i stor utsträckning har bibehållits.

 

”Säkerhetspakt” mellan Kina och Salomonöarna
För en månad sedan tecknade Kina en säkerhetspakt med Salomonöarna. I praktiken innebär det att Kina skaffar sig förutsättningar för att upprätta en militärbas i närområdet nordost om Australien. RNZP:s nya AM-station har inte tillkommit sedan Kina och Salomonöarna undertecknade den nya ”säkerhetspakten”. Satsningen på den nya radiosändaren ger en antydan om radions betydelse i informationskriget.

RNZP sänder kortvåg över hela Stillahavsområdet
Radio New Zealand Pacific (tidigare känd som RNZI) sänder digital och analog kortvåg till radiostationer och enskilda lyssnare över hela Stillahavsregionen. Ett tjugotal Stillahavsradiostationer vidarebefordrar RNZ Pacific-material dagligen, och individuella kortvågslyssnare och internetanvändare över hela världen tonar in direkt på RNZ Pacific-innehåll. RNZ Pacific kan ibland höras så långt bort som i Japan, Nordamerika, Mellanöstern och Europa.

/Erik SM7DFZV

Länkar:
RNZ Pacific (2022-05-22): Lyssna på nyheten om den nya AM-stationen 
RNZ Pacific (2022-05-25): Om RNZ Pacific 
RNZ Pacific (2022-05-25): Hemsida
Kinamedia (2022-04-24): ”Säkerhetspakt” kan ge Kina militärbas på Salomonöarna

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com