CQ utesluter Ryssland, Belarus och
Donbas (D1) från deltagande i WPX- testen

Posted by Erik SM7DZV on 31 maj, 2022 in Nyheter |

Klicka på bilden för länk.

Rolf SM5MX
FOTO Erik SM7DZV

— Av SM5MX, Rolf T Salme —

Den amerikanska tidningen CQ Magazine arrangerar ett antal av världens största tester, som CQ World Wide WPX Contest, CQ World Wide DX Contest och ytterligare ett antal mycket stora.

En klubb som vill framstå som seriös rekommenderas därför att undvika att förlägga egna evenemang till dessa helger. Det underlättas genom att de flesta kalendrar brukar ange CQ-testernas alla datum.

Den gångna helgen, 28-29 maj, genomfördes CW-delen av WPX-testen. Mycket stort deltagande, som vanligt. Vi som körde den noterade dock snabbt den närmast totala frånvaron av ryska deltagare. Bakom detta fanns en förklaring, om än lite svår att hitta.

 

Inför WPX-testens SSB-del den sista helgen i mars gjorde arrangören CQ ett principuttalande den 17 mars, som nu kan läsas här. I testens ”Rules” angavs de operativa punkterna, att inga loggar skulle accepteras från deltagare i Ryssland, Belarus och Donbas-regionen (icke-officiellt prefix D1). Detta innebar att eventuellt insända loggar därifrån endast skulle betraktas som checkloggar och att utländska stationer ej heller skulle kunna tillgodoräkna sig QSO:n eller multipliers. Skäl till uteslutningen: kriget i Ukraina.

Detta uppgavs i mars att gälla för den då omedelbart förestående testen, WPX-testens SSB-del, men man hade ju förklarat att liknande beslut skulle kunna fattas från fall till fall även beträffande CQ:s övriga tester, beroende på händelseutvecklingen.

Så sent som den 25 maj förklarade CQ således att bojkotten även skulle omfatta CW-delen 28-29 maj. Vilket jag själv missade, eftersom det denna gång inte stod i ”Rules”, utan under blog-fliken.

När jag tittade på den dominerande ryska hemsidan QRZ.ru under Sorevnovanija (Contests) hade man faktiskt där infört denna varningsskylt:

Den ryska texten ger en kondenserad version av CQ:s förbud (men därunder återgavs ändå reglerna).
Klicka på bilden för större skala.

Sammanfattande personlig kommentar
En personlig kommentar: jag noterar att det har ifrågasatts huruvida ”vi” kan uppfostra ryska kolleger. Förmodligen inte, men mitt intryck är ändå att alla dessa sanktioner, som riktas mot Ryssland, åtminstone inledningsvis främst drabbar statsledningen och andra personer på höga poster. Att då i tester utesluta ryska radioamatörer – s k vanliga människor – kan förhoppningsvis få en och annan bland dessa att fundera över varför länder i världen riktar bojkotter mot dem och deras land.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com