BBC åläggs spara 3,5 miljarder om året
1000 får gå. Nya slagordet: ”digitalt först”

Posted by Erik SM7DZV on 2 juni, 2022 in Nyheter |

Boris Johnson och hans regering har beslutat att BBC årligen ska spara 3,5 miljarder kronor. Förändringarna medför att 1000 anställda får gå och att BBC 4 läggs ned.

Det blir stora nedskärningar i tablåsända nyhetsprogram, och stora satsningar på digitalt innehåll. Mindre kanaler som CBBC, BBC Four och Radio 4 Extra, läggs ned. Enligt förslaget ska flera sändningar på andra språk än engelska enbart bli digitala.

I mars: 4 miljoner pund extra
för sändningar till Ukraina och Ryssland

Den 24 mars kunde vårt nätmagasin rapportera att BBC skulle få 4 miljoner pund extra för sändningar till Ukraina och Ryssland. I det läget kändes det tryggt att BBC med kort varsel kunde återuppta sina sändningar på ryska och nå befolkningar i Ryssland och Ukraina.

”Tydlig, faktabaserad, opartisk journalistik”
”BBC har sett en stor efterfrågan på tydlig, faktabaserad, opartisk journalistik för att motverka desinformation och våra team arbetar dygnet runt för att ge människor den allra bästa oberoende journalistiken”, förklarade då BBC:s generaldirektör Tim Davie.

 

Ukraina återstartade flera mellanvågsstationer
Omedelbart efter det ryska angreppet kom det fram, att Ukraina hade återstartat flera mellanvågsstationer. Åtgärderna syftade till att kunna hålla den egna befolkningen informerad även om FM-nätet slogs ut och de digitala nyhetssändningarna slogs ut internet hackades.

Yrvakna svenskar började i samma veva prata om att återuppta svenska sändningar på ryska samt fundera över vart Sveriges analoga rundradiostationer tagit vägen.

Lätt stoppa kritiska nyheter på Internet
Mycket snart efter krigets början stod det klart att de senaste årtiondenas rundradionedläggningar i Europa hade lett till att Ryssland nu kunde hindra sin egen befolkning från att lyssna till oberoende nyhetssändningar från andra länder. Det handlade bara om att inte släppa fram regimkritiska kanaler och blockera utländska nyhetsmedier på nätet.

UNESCO: Radio når den bredaste publiken
Inför Världsradiodagen 2019 och 2021 slog Unesco fast att radio är det massmedium som når den bredaste publiken i världen. Syftet med världsradiodagen är att öka medvetenheten bland allmänhet och media om radions betydelse samt att uppmuntra beslutsfattare att upprätta och ge tillgång till information genom radio.

Erik SM7DZV

Länkar:
Journalisten (2022-05-30): Så slår Boris Johnsons sparkrav mot BBC – 1 000 ska sägas upp 
Amatörradionyheterna (2022-02-27): Information på mellanvåg i dagens Ukraina — Flera rundradiosändare har reaktiverats 
Amatörradionyheterna (2022-03-24): BBC World Service får 4 miljoner pund extra för sändningar till Ukraina och Ryssland

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com