Företaget som kan skriva en ”faktura”
— Polisens svar på försök att anmäla:
”Då ni inte betalade har ju inget brott skett”

Posted by Erik SM7DZV on 23 juni, 2022 in Nyheter |

Publicerat den 23 juni. Uppdaterat 2022-06-26:
Varning från Hudiksvalls Sändareamatörer SK3GA,  som fått  en likalydande ”faktura” från samma företag — och på samma belopp.

 

Blurrning och framhävande av text har gjorts av redaktionen.
Klicka på bilden för större skala.

Web Hosting Solutions 24 är ett bolag som verkligen vet hur fakturaliknande ”erbjudanden” ska formuleras för att Polisen inte ska ta upp anmälningar om bedrägeriförsök. Formuleringen är så fulländad att det inte ens blir lönt att försöka göra en anmälan till Konsumentverket.

Bolaget finns på Svensk handels varningslista. Frågan är vilken roll det spelar när stressade och ovana semestervikarier på företagens ekonomiavdelningar ser en i alla stycken korrekt faktura som ska betalas inom kort, senast den 11 juli.

Fyra gånger dyrare än normalt
Priset som begärdes av Ölands Radioamatörer SK7RN är i runda tal fyra gånger så mycket som klubben betalar till sitt eget webbhotell.

 

Fyra gånger högre pris än SK7RN betalar
Den ”faktura” som idag kom till Ölands Radioamatörer avsåg SOCWA.se och beloppet angavs till 4875 kronor. Det är samma belopp som angetts på alla ”fakturor” som bolaget har prånglat ut. Web Hosting Solutions syfte är att stjäla kunder från seriösa webbhotell och samtidigt skinna de kunder som luras att betala. Priset som begärs är i runda tal fyra gånger så mycket som Ölands Radioamatörer SK7RN betalar till sitt eget webbhotell.

Finstilt friskrivning skyddar mot anmälan
Handlingen har i alla stycken formen av faktura. Ett mycket litet finstilt område talar dock om att ”tjänsten är frivillig och vi ber er att betala endast om ni väljer att använda våra tjänster i fortsättningen.” Den detaljen gör att Polisen inte ens tog upp anmälan om bedrägeriförsök:

”Det har ju inte skett något brott,
så länge ni inte har betalat”
”Det har ju inte skett något brott, så länge ni inte har betalat”, var svaret från polistjänstemannen. Polisens rekommendation var att anmäla saken till Konsumentverket. Konsumentverket redovisar på sin hemsida vilka ärenden går att anmäla. Vid genomgång framkommer att företaget även går under Konsumentverkets radar.

Fritt fram skicka fantasifakturor
Det är fritt fram att försöka lura företag genom att skicka ut fantasifakturor bara det finns en oansenlig finstilt juridiskt korrekt friskrivning.

 

 

 

Länkar
Hudiksvalls Sändareamatörer: Varning för ”erbjudande”
Svensk Handel: Varningslista
Svensk Handel: Så här hanterar du bluffakturor  
Konsumentverket: Anmäl till Konsumentverket

 


Klicka aldrig på ett okänt mejl, och absolut inte innan hjärnan hunnit kopplas in.

(2022-06-21)

Inte en dag utan risk för försök
att utsättas för nya internetbedrägerier

I går lovade ”Beate” att jag  skulle få en donation på 2,8 miljoner Euro. Jag tackade nej.

Idag vill ”IT Helpdesk” att jag ska  ”bekräfta konto”, ett konto som inte existerar hos ett företag som jag inte har några relationer till. Företaget sätter inte ens ut sitt namn i mejladressen…

Metoden är den vanliga. Få tanklösa e-postmottagare att klicka på en länk i ett bedrägerimejl. Sedan kan det vara klippt.


(2022-06-20)

Nej tack Beate — Jag reder mig utan din 30-miljonersdonation

Nej tack Beate — Jag reder mig utan din 30-miljonersdonation.
Klicka på mejlet för större text.

I helgen fick jag ett meddelande om att jag jag har utsetts till mottagare av en donation på 2,8 miljoner euro.

Med dagens valutakurs motsvarar det nästan 29,9 miljoner kronor.

Verkar det ”för” bra
— då är det ”för” bra
Om ett ”erbjudande” verkar alldeles för bra — då är det säkert det. En annan fråga att fundera över i liknande situationer är: Vem i hela världen skulle villkorslöst vilja skänka bort 30 miljoner kronor till någon helt okänd. Vanligtvis brukar girigheten öka med storleken på den egna förmögenheten.

Klicka aldrig innan du hunnit koppla in din hjärna
Trots alla varningar om kriminalitet på Internet visar den här sortens mejl att det ändå lönar sig att fortsätta. Tillräckligt många godtrogna klickar. Grundregeln för den som utsätts för bedrägeriförsök på nätet är att aldrig klicka eller svara, innan hjärnan hunnit kopplas in.

Erik SM7DZV

Länk
CERT: Veckobrev 24 2022 
CERT: Extra vaksamhet gällande phishing

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com