Sten SM4CTI ville makulera sina data
för RDA — men Ryssland vägrade

Posted by Erik SM7DZV on 25 juni, 2022 in Nyheter |

SM4CTI Sten, Vikhyttan Hedemora.
FOTO: Privat.

Pressen kan inte vara neutral i krig. Rubriken toppade ledarsidan på moderata tidningen Barometern, som utkommer i Kalmar, den 20 juni i år.

Några dagar tidigare fick redaktionen ett mejl i samma anda från Sten SM4CTI i Vikhyttan Hedemora: Inte heller amatörradion kan vara neutral åskådare medan Ryssland terrorbombar Ukraina. Sten skriver:

Med anledning av ryska överfallet på Ukraina har jag ju skippat alla kontakter med ryska stationer och skippat alla ryska diplom. Försökte få mitt ”record” i RDA annullerat men den begäran avslogs! Jag hoppas nu att SAC är rakryggade nog att utesluta ryska/belarus stationer.

 

Sten har DXCC No 1 Top Honor Roll för bekräftade kontakter med alla nuvarande 340 länder. När han, efter det ryska angreppet på Ukraina den 24 februari i år, bad att hans data för RDA skulle raderas blev svaret nej.

TenTec och Collins
I sitt radioshack i Vikhyttan använder Sten en TenTec Omni IV och en Collins KWM-2 tillsammans med ett Collins 30L-1 slutsteg. Han har en SY-36 yagi på 16 meters höjd och för andra band har han slopade dipoler. Undantaget är 160 meter där han har en longwire längs sjöstranden. När Sten gjorde en ny gräsmatta våren 2014 lade han ner ca 40 jordlinor med slumpmässiga längder från 10 till 50 meter. Sten har använt Collins i över 25 år, och tidigare hade han en komplett S-line toppad med den berömda 30S-1.

SM6JSM:s presentation av Sten
Sten fyllde 80 år 2020. På hans 75-årsdag presenterade Eric SM6JSM honom på SSA:s hemsida:

Sten Tegfors blev medlem i SSA den 31 mars 1958 som SM5CTI, då boende i Enskede utanför Stockholm. I augusti har en flytt till Falun registrerats. Ett halvår senare ändrades adressen till Hedbergs Radio på Trotzgatan. På våren 1962 blev det flytt tillbaka till Enskede, vintern 1966-67 Vendelsö, Enskede igen 1969. I arkivet har vi ett stort antal QSL-kort, och påfallande många är SM5CTI/4. 1980 tar Sten det definitiva steget och flyttar för gott till Hedemora.

Sten är biodlare och enligt ett av hans QSL-kort hade/har han 400 bikupor på ägorna i Vikhyttan, en dryg mil nordost om Hedemora. Han har även varit uppfödare av bidrottningar (Apis M Carnica). Provförrättare för både PTS och SSA har Kurt varit i många år. Kortet vi visar här är från den andra Enskedeperioden och är resultatet av ett QSO med Kurt SM5RT (SK 2011) på 20 meter foni. Slutligen vill jag tacka för bidrag till arkivet; ett initiativ som jag hoppas många fler följer!

Russian District Award, RDA.
RDA syftar till att främja kontakter med ett stort antal områden i Ryssland. Mer info här.

Stens QSL från ett QSO med SM5RT (S.K.)

 

 

 

 

Länk:
QRZ: Sten Tegfors SM4CTI

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com