Diesel till mobilnätens reservelverk stjäls
”Den siste idioten är inte född ännu”

Posted by Erik SM7DZV on 7 juli, 2022 in Kommenterad nyhet, Nyheter |

Samhällsviktig reservkraft och kommunikation spolieras, när diesel och batterier stjäls vid mobilbaser. Ambulans, räddningstjänst och polis inte kan nås om det skulle bli ett strömavbrott.
FOTO © Erik SM7DZV

 

— Glöm aldrig att den siste idioten ännu inte är född.

Det svaret har jag ofta fått av min gode vän, den mycket erfarne polisen som nyligen gick i pension, varje gång jag noterat och kommenterat något riktigt korkat beteende som rapporterats i nyhetsmedier.

Polismannens visdomsord aktualiserades på nytt, för några dagar sedan, när Göteborgsposten skrev om hur individer stulit diesel som lagras vid mobiltelefonnätets reservkraftsgeneratorer.

 

Samhällsviktiga funktioner spolieras
Den allvarligaste konsekvensen av elavbrott och tomma tankar i ett reservkraftverk vid en mobilmast är att det inte går att larma ambulans, räddningstjänst eller polis. Det är ett kommunikationsbortfall som varje gång det inträffar kan kosta människoliv och stora summor för samhället. Den typen av samband ligger uppenbarligen långt bortom diesel- och batteritjuvarnas fattningsförmåga.

Göteborgsposten rapporterar att

dieselstölderna har gått upp i takt med kostnaderna för drivmedel. Tjuvarna siktar inte bara in sig på personbilar, utan också exempelvis master som garanterar att samhällsviktig teknik fungerar i nödlägen.

– Det är allvarligt om mobiltelefonnätet slås ut och det inte finns någon reservkraft som kan hålla det igång. Då kan det innebära direkt livsfara, säger Hans-Jörgen Ostler på polisen.

Erik SM7DZV

Länkar
Göteborgsposten (2022-07-02) Dieselstölder har gått upp med priset på drivmedel  
Amatörradionyheterna (2021-10-26): Backupbatterier för mobilbaser stulna
Polisen: Används i ljudanläggningar i bilar

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com