Sprint, 3,5 MHz och 144 MHz
vid nordiska mästerskapen i RPO

Posted by Erik SM7DZV on 30 juli, 2022 in Nyheter |

Tävlingskartan under sprintetappen.

— Av PA Nordwaeger SM0BGU —

GRJ, Göteborgs Rävjägare, arrangerade helgen den 22 – 24 juli årets RPO-NM i Åkulla Resort. Platsen ligger några mil öster om Varberg och mycket nära Bockstens mosse, där den s k Bockstensmannen hittades 1936 efter att ha blivit dödad runt 1360.

Tävlingarna genomfördes som tre deltävlingar. Deltagarna kom från Sverige, Norge, Danmark och Finland med många nya unga ansikten samt en deltagare från England, David Williams, en välkänd löpare i RPO-sammanhang. Han skulle direkt efter tävlingarna åka till Uppsala för att delta i O-Ringens femdagars orientering.

För resultat, foton och Livelox se länk till Pejla.se, längst ned i artikeln.

 

Sprinttävlingen: Korta sändningspass — Stressigt
Den första deltävlingen på fredagen var en sprinttävling med fem långsamma sändare på 3510 kHz i ett område, en ”mellansändare” på 3540 kHz, fem andra snabbare sändare på 3570 kHz i ett annat intilliggande område och slutligen en målsändare på 3600 kHz. De 2 x 5 sändarna sänder endast 12 sek var under en minut – stressigt!

Tävlingen genomfördes alldeles intill Åkulla i en mycket fin bokskog med öppen terräng, ganska kuperad men ändå lättsprungen. Vinnare blev Per Magnusson/LOK med 10:04 minuter (pga ett problem i det första området räknades endast tiden i det andra området). Banlängd ca 2 km.

Andra etappen: Normal 80-meterstävling
Den andra deltävlingen på lördagen var en normal 80m-tävling i en betydligt mycket tuffare terräng. Fem sändare på 3580 kHz sänder en minut var i en femminuterscykel. Nu kan man pejla de fem sändarna i lugn och ro och lägga upp taktiken för banvalet.

Terrängen var på vissa ställen väldigt kuperad (ibland måste man krypa uppför sluttningarna), med blöta mossar, kullfallna träd och på vissa ställen praktiskt taget ogenomtränglig. En motorsåg hade varit bra att ha! Detta var en mycket tuff tävling!

Banlängd ca 4,5 km. Mulet väder men uppehåll och ca 20 grader varmt.

Vinnare blev Erik Agrell/GRJ med vinnartiden 52:34 minuter, bästa lag blev SWE, följt av FIN, NOR och DEN.

På kvällen efter den gemensamma middagen blev det prisutdelning från de två deltävlingarna med många medaljer att dela ut.

Tredje tävlingsdagen: Två meter
Den tredje deltävlingen på söndagen var en 2m-tävling med start från toppen av en kulle med en lång, brant vandring från p-platsen.

Fem sändare på 144.710 MHz sänder en minut var i en femminuterscykel som på gårdagens tävling. Nu kan man pejla de fem sändarna i lugn och ro och lägga upp banvalstaktiken, men riktningarna kan vara osäkra pga reflexer i terrängen. Det gäller att hålla sig i rörelse hela tiden vid pejlingen – en förflyttning på 5 m kan ge en helt ny riktning!

Terrängen var också idag kuperad, dock inte lika brant som igår, med en del mossar men öppen och betydligt lättare att ta sig igenom. Flera vägar och stigar underlättade löpningen.

Banlängd ca 5 km, soligt och ca 25 grader varmt.

Vinnare blev Per Magnusson/LOK med vinnartiden 59:21 minuter, bästa lag blev SWE, följt av FIN, DEN och NOR. Ny prisutdelning på eftermiddagen efter dagens etapp med många medaljer.

Vid samtliga mål fanns det dryck, bananer, salta nötter mm att stärka sig med innan vi åkte tillbaka till förläggningen.

Sammanfattning: Bra genomfört NM
Sammantaget blev detta ett bra genomfört Nordiskt RPO-mästerskap av GRJ.

Vid förläggningen Åkulla Resort fanns allt från hotell, enklare 1-3-bädds ekonomirum till 4-bäddstugor med självhushåll, en sjö att bada i och i sjön en ö med trädtält för den som ville ha en luftig nattsömn.

Tävlingskarta 3,5 MHz.

Tävlingskarta 144 MHz.

Länk
Pejla.se: Resultat foton och livelox

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com