Välkommen till den viktigaste dagen
för utvecklingen av Sveriges nästa fyra år

Posted by Erik SM7DZV on 11 september, 2022 in Ledare, Samhälle, Samhällsdebatt utan radioanknytning |
Uppdaterat 2022-09-11 klockan 10.35.

Val i Sverige idag. Hissa flaggan och hylla demokratin.
FOTO © Erik SM7DZV.

Det är det valdag. Idag väger alla röster lika tungt. Idag ska politikens huvudspår bestämmas. När rösterna är räknade kommande onsdag blir valresultatet hugget i sten.

Tänk efter en stund om du känner dej osäker. Att välja ett parti framför andra kräver endast två beslut av den som ska gå till vallokalen:

Din egen människosyn — och vilket samhälle vill du ha?
Hur ser jag på andra människor? Har alla människor lika värde?
Vilken utveckling vill jag med min röst ge vårt samhälle? Vad är det för sorts samhälle jag vill att vi ska få i framtiden?

 

Under det senaste året har jag då och då mött uppfattningen att ”alla partier är lika”. Ibland har jag hört argumentet att man inte kan ”lita på” politikerna. En annan uppfattning har varit att personer ska ”rösta blankt” för att man man är missnöjd och vill ”straffa” politikerna.

Alla partier är inte lika
Det är nödvändigt att slå hål på myten att alla partier är lika. Att inte uppfatta skillnader mellan de olika partierna är egentligen att demonstrera bristen på förståelse för vad som händer i samhället och att inte förstå eller vilja se samhällets och dess medborgares behov.

”Partiegoismen är livsfarlig”
Kritiken mot politiken är ofta befogad. Ett skäl till kritiken av partiernas agerande berördes nyligen i tidningen Journalisten. Där porträtterades den kända samhällsbevakaren Lena Mellin. Hennes sammanfattning var att ”Den nya partiegoismen är livsfarlig”. Med det menar hon att partierna har tenderat att sätta partiintressen före väljarnas uppdrag till politikerna att lösa viktiga samhällsproblem. Tyvärr ligger intervjun porträttet av Lena Mellin bakom betalvägg. Vi kan därför inte länka till hela artikeln.

De som inte tycker som du kommer att rösta idag
Minns, att de som inte tycker som du kommer att gå och rösta idag. Röstar du blankt eller hyvlar sofflocket så vet du åtminstone, att du främjar en samhällsutveckling som kommer att göra dej missnöjd under ytterligare fyra år. Tänk efter nu — förrn du föser dej bort.

Välkommen till framtiden
Makten är din, och härligheten. En dag vart fjärde år. Idag.

 

 

 

Länk:
Tidningen Journalisten nummer 6 2022: ”Det spännande börjar på valnatten”

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter:

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com