“Backup Power Day” gav mersmak

Posted by Erik SM7DZV on 19 november, 2022 in Nyheter |

Mats SA7BII körde QRP, en watt, från sin husvagn och med loopantenn.
FOTO: Privat.

Lördagen den 12 november genomförde en grupp från NOMIIRA-ringen en test av att köra sina stationer på 80 meter SSB enbart på ett batteripack.

Resultatet var mycket positivt och nu är önskemålet att också testa detsamma på 40 meter.

Även “low-power” fungerar
Under “Backup Power Day” var tolv stationer QRV. Det var stationer från Eslöv i söder till Vallentuna i norr, från Mellerud i väster till Karlskrona i öster. SM7BUA med QTH i Klerebo, strax utanför Bankeryd, var masterstation och samordnande radiotrafiken till olika frekvenser på 80-metersbandet. Samtliga stationer körde med olika typer av batteri-backup, och med uteffekter från 1 watt upp till 100 watt.

Radiokonditionerna var goda och stationsloggarna berättar om fina signalstyrkor mellan stationerna. Mycket hänger på en bra antenn, vilket än en gång visades.

 

Vikten av träning
Trafikdiciplinen under dagen var imponerande, och innebar att man snabbt kunde genomföra ett antal QSO mellan stationerna på anvisade frekvenser. I denna form av samband är det inte “långpratar-QSO” som gäller utan korta informationer. I ett “krisläge” är detta synnerligen angeläget.

Sambandstrafiken pågick under ett par timmar och deltagarna uttryckte sin önskan om att kunna testa fler gånger.

När elströmmen försvinner
Anledning till aktiviteten med batteridriften, är att många människor under de senaste månaderna med höjda energipriser, börjat tala om att i olika kommuner begränsa elförsörjningen. Det kan innebära att stänga av olika områden under viss tid, detta för att spara energi för samhället. I en krissituation kan detta bli besvärande, inte minst om mobilnätet kollapsar av energibrist eller att andra samhällsfunktioner drabbas. Som radioamatörer har vi teknik och erfarenhet som är en stor tillgång om detta skulle inträffa.

Text: SM7BUA Mats
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com