Grattis Transistorn — som har fyllt 75 år

Posted by Erik SM7DZV on 31 december, 2022 in Nyheter |
Publicerat 2022-12-20. Uppdaterat 2023-12-23, 2022-12-27, 2022-12-31

Replik av den första fungerande transistorn 1947.
Illustration: European Digital Museum for Science and Technology.

Det säger vi till Transistorn, som fyller 75 år dagen före julafton. Det var den 23 december 1947 som John Bardeen och Walter Brattain vid Bell Laboratories lyckades med sina experiment att få en s k ”punktkontakttransistor” att fungera.

En månad senare, i januari 1948, utvecklade William Shockley tekniken och uppfann pnp-/npn-transistorn. År 1954 började kiseltransistorn, som vi känner den idag, att tillverkas i stor skala.

De tre uppfinnarna Bardeen, Brattain och Shockley belönades 1956 med Nobelpriset i fysik för sin upptäckt.

Hur många transistorer har du i fickan?
Idag tänker man knappast på transistorer längre. De bara finns där. Och faktum är att du sannolikt går och bär på så där en åtta miljarder av dom. I alla fall om du har en relativt ny mobiltelefon med minst 1 GB minne. Alltså ungefär lika många transistorer som det finns människor på jorden.

Det är lite fler än de enstaka transistorer man satt och lödde fast på hemmagjorda kretskort som ung radioamatör på 60-talet. Idag finns det väl inget som går med elektricitet som inte innehåller ett stort antal transistorer.

Skänk en tacksamhetens tanke till uppfinnarna…
Låt oss slutligen skänka en tacksamhetens tanke till de tre herrarna Bardeen, Brattain och Shockley för deras uppfinning. Kanske hade man annars idag suttit och ropat CQ med en lite nyare version av den gamla Kenwood transceivern som drog el så rören glödde. Och fått gå in i en telefonkiosk för att ringa hustrun och fråga vad man skulle köpa till middag medan Ericssons kordinatväljare smattrade i telefonstationerna. Fast det gick ju det också…

God Jul de SM0DMY/Göran

 

 

 

 

 

 

Länk
Nobelstiftelsen: Nobelpriset i fysik 1956

 

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com