Nu har Mats SM7BUA rivit skolans väggar:
Elever från hela landet lär sig CW över nätet

Posted by Erik SM7DZV on 22 januari, 2023 in Nyheter |

Mats SM7BUA, lärare och handledare för elever som lär sig telegrafi på nätet.
FOTO: Privat.

Mats SM7BUA har rivit alla väggar i telegrafilektionssalen och flyttat ut undervisningen på nätet. Alla lektionerna genomförs över konferensplattformen Jitsi.

Idag handleder Mats telegrafielever från sitt shack hemma i Bankeryd. Elever från hela landet sitter vid sina datorer och lär sig det nya språket.

Tre lärarledda lektioner varje onsdag
Under onsdagen i veckan som gick höll Mats tre lektioner för telegrafielever. På eftermiddagen började han med gruppen elever som under de senaste terminerna deltagit i SK7RN:s avrostningsprogram och som nu är aktiva på banden. Klockan 18 samlade han en grupp nybörjare, eller så gott som nybörjare, för första lektionen i Försvarsmatens grundläggande telegrafiutbildning (GU). En timme senare var det dags för den nybörjargrupp som startade i oktober och som fram tills nu hunnit lära sig de 14 första tecknen.

Under veckans övriga dagar tränar eleverna på egen hand
För att inte splittra hela veckan har Mats koncentrerat alla lektionerna på onsdagar. Under veckans övriga dagar förutsätts att eleverna tränar på egen hand.

Alla motiverade kan lära sig telegrafi
Alla som är motiverade kan lära sig telegrafi, men för den som vill ha kunskapen finns det ingen genväg som ersätter träningstiden. Personer som säger sig ”inte kunna” lära sig telegrafi kunde kanske börja med att analysera sitt eget intresse och motivation.

BAKGRUND:
Vem är då telegrafinörden Mats — SM7BUA?

För äldre radioamatörer är Mats SM7BUA ett känt namn. Men för nybörjare på telegrafin område kan det kanske vara på sin plats att presentera en del av handledarens alla kvalifikationer. Här är några hållpunkter i Mats CW-C.V.:

• C-certifikat
— Telegrafiträning i telegrafilektionssalen på T4 Hässleholm ledde till ett C-Certifikat i slutet av 1950-talet. Fortsatt telegrafiaktivitet under mitten av 1960 med B-och A certifikat.

• SKD
Under många år flitigt med i SKD Midsommardag och Nyårsdag. Erhållit SCAGs Hedersnyckel, en Swedish Key, efter att i SKD ha kommit på 1:a plats fem gånger i rad.
• SK6FM Contest team
Medlem i SK6FM Contest team, som under ett antal år var mycket aktiv i CQWWDX CW Contest . Vid två tillfällen under senare år med i samma test, men då tillsammans i Ecuador med ett team från Sverige med signalen HD2M.

• CW från Ecuador
Aktiv på cw under 1980 -1995 från Ecuador med signalen HC1SK och HC7SK. Telegrafilärare för ecuadorianska radioamatörer via 40 meter kortvåg. QRV med cw från HC8 Galapagosöarna vid två tillfällen och då med STOR “Pile-Up”.

• Radioscouting
Under många år aktiv inom radioscouting, och medverkat vid ett antal scoutläger bl.a. World Scout Jamboree Sweden 2011, med uppgift som instruktör för cw-aktiviteter för scouterna.

• Var med och bildade SOCWA
Tillsammans med andra var Mats initiativtagare till SOCWA-aktiviteten som inleddes 2013 och som fyller 10 år i år.

• Telegrafiavrostning
Starten av SOCWA var en uppföljning av Ölands Radioamatörers SK7RN:s första ”telegrafiavrostning”  2012. SOCWA har genomförts med stöd och priser från SCAG. En förutsättning för SOCWA-aktiviteten har varit Rolands SM6EAT:s utveckling och uppdatering av av programvaran för hela systemet.

• Sveriges alla kommuner på CW
Mats var först under Kommunjakten 2022 att logga enbart CW-QSO med alla Sverige 290 kommuner.

 

 

 

Relaterade länkar:
Scandinavian CW Activity Group, SCAG, Hemsida 
Scandinavian Open CW Activity, SOCWA, Hemsida  
Ölands Radioamatörer SK7RN: Hemsida texter och tips kring telegrafiutbildning — OBS: Klicka på fliken Telegrafiutbildning

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com