Dom i Förvaltningsrätten sätter stopp
för försäljning av domar om psykisk ohälsa

Posted by Erik SM7DZV on 5 februari, 2023 in Kommenterad nyhet, Samhällsinformation |
Uppdaterat 2023-02-05.

SVT Nyheter rapporterade i veckan att Förvaltningsrätten i en dom meddelat att det inte är tillåtet att sälja databasuppgifter om psykisk ohälsa till rekryteringsföretag och liknande, samt att sådan publicering inte är att jämställa med journalistisk verksamhet.

I SVT:s nyhetsrapport refereras till en person som fått nej på mer än 400 jobbansökningar. Personen finns sökbar i det aktuella företagets databas.

Förvaltningsrättens dom har inte vunnit laga kraft. Det aktuella företaget har förklarat att man tänker överklaga domen.

Personer anställningsdiskrimineras tio år efter friskskrivning
Försäljning av slentrianmässiga och kommersiellt betingade utdrag ur Belastningsregistret, över personer som dömts till sluten psykiatrisk vård, innebär att dessa personer diskrimineras i anställningssituationer under tio års tid efter friskförklaringen. För många som tidigare varit sjuka innebär det i praktiken att möjligheten att erhålla ett eget förvärvsarbete spolieras i upp till tio år.

Gigantiska samhällsekonomiska förluster
Konsekvenserna är värre än yrkesförbud. Försäljningen av domarna innebär för de drabbade ofattbart stora individuella välfärdsförluster. Den totala utestängningen från hela arbetsmarknaden leder också till gigantiska samhällsekonomiska förluster,  som i slutänden måste betalas av alla individer i samhället.

Bra att domstolen stoppar hyenaekonomer
Det är bra att domstolen på detta sätt tagit första steget till att göra det olagligt för hyenaekonomer att spoliera liv och framtid för personer som tidigare varit sjuka och dömts till psykisk vård.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com